SARAJEVO

Autobusa ima rijetko, a kombi linija ukinuta

Problemi stanovnika Velešića i Huma

F. N. - E. B.

19.5.2015

Minibuska linija Drvenija – Hum već duže od jedne godine nikako ne radi pa su mještani ovog padinskog novosarajevskog naselja primorani pješačiti. Situacija s javnim gradskim prijevozom nije mnogo bolja ni za stanovnike Gornjih Velešića, koji autobus čekaju po 40 minuta.

Tražili pomoć

Na autobuskom stajalištu u Velešićima razgovarali smo sa mještanima, koji su nam rekli da su se nekoliko puta obraćali Mjesnoj zajednici za pomoć, ali da se ništa nije promijenilo.

Sugrađanin Sejo Mecan iz Gornjih Velešića kazao nam je da je, zbog neredovne autobuske linije, neophodan i kombi, jer je riječ o brdovitom naselju.  

sejo-mecan

Foto: Avaz (Mecan: Pješačim uzbrdo)

- Bez ikakvog obavještenja ukinuli su kombi pa sam primoran pješačiti uzbrdo. Nema ni obavještenja o redovima vožnje, a i kada autobus vozi, čekamo ga skoro sat - kazao je Mecan.

Mještanka Donjih Velešića Zilha Muminović rekla nam je da je ovakvo stanje s gradskim prijevozom sramota za GRAS, ali i za grad.

Bez odgovora

- Ovdje živi mnogo ljudi i redovan prijevoz je potreba. Ima jedan kombi “Centrotransa” za Donje Velešiće, s kojim se ne vozim, jer ne mogu plaćati kartu kada koristim GRAS-ov kupon - rekla je Muminović.

zilha-muminovic

Foto: Avaz (Muminović: Sramota za sve)

Na naše upite o ovom problemu iz GRAS-a nisu odgovorili.

Propala incijativa

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Edin Rovčanin rekao nam je da je nekoliko puta pokretao inicijativu za liniju Drvenija – Hum.

- Inicijativu sam podnio prije godinu, a iz Općine su mi rekli da se neće petljati u nadležnost GRAS-a. Na kraju najviše ispaštaju nedužni građani, pogotovo starije osobe i djeca, koja kilometrima pješače - dodao je Rovčanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.