SARAJEVO

Vlada KS donijela i Odluku o kupovini stanova pod povoljnijim uvjetima

Na današnjoj sjednici

Fena

28.5.2015

Vlada Kantona Sarajevo je danas na osmoj sjednice također donijela i Odluku o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima, na koju će saglasnost dati i Skupština Kantona Sarajevo. 

Ovom Odlukom su propisane kategorije osoba, uvjeti, kriteriji za utvrđivanje rang liste, postupak podnošenja zahtjeva i utvrđivanja rang liste i način finansiranja za rješavanje stambenog pitanja, putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima, a u okviru realizacije projekta "Predinvestiranje u imovinsko-pravno rješavanje i izgradnje primarne materijalne infrastrukture za pokretanje nove stambene izgradnje u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom na području Kantona Sarajevo". 

Na ovaj način svoje stambeno pitanje mogu rješavati građani Kantona Sarajevo od punoljetstva do 50 godina starosti. 

Na istoj sjednici Vlada je usvojila Izvještaj Ekspertne komisije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koja je dala pozitivnu stručnu ocjenu na Elaborat o osnivanju Edukacijskog fakulteta u okviru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. U skladu sa ovim, Vlada je predložila Skupštini KS da usvoji Odluku o davanju saglasnosti na osnivanje ovog fakulteta. 

Donesena je i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo jer su inicijative podnijeli Udruženje građana Austrijsko-njemačke zajednice BiH, Slovensko društvo Cankar i Udruženje Palestinske zajednice koji su tražili zamjenu svojih predstavnika koji su imenovani u Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo te zahtjeva Mađarskog udruženja građana "Hum" koji su prvi put dostavili zahtjev za imenovanje svog predstavnika u navedeno vijeće. 

Udruženje građana Austrijsko-njemačke zajednice BiH dostavilo je prijedlog zamjene predstavnika njemačke nacionalne manjine u Vijeću, prema kojem će Velibor Kuvač zamijeniti dosadašnje predstavnika Miroslava Vuletića iz reda predstavnika njemačke nacionalne manjine. 

Slovensko društvo Cankar ubuduće će u Vijeću predstavljati Neven Modić umjesto dosadašnjeg predstavnika Davora Majstorovića. Prema prijedlogu Udruženje Palestinske zajednice njih bi u narednom periodu u Vijeću nacionalnih manjina Kantona Sarajevo trebao predstavljati Majed Maarouf, dok će Mađarsko udruženje građana "Hum" predstavljati Vedad Hadžibegić. 

- I ova odluka upućena je u skupštinsku proceduru - saopćeno je iz Pres-služba KS.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.