SARAJEVO

Najlošiji rezultati Vlade KS u posljednjih pet godina

ANALIZE CCI o učinku kantonalne vlasti u prva tri mjeseca

A. JAMAKOVIĆ

31.5.2015

Rad Vlade KS, koju predvodi SDA s koalicionim partnerima DF-om i BPS-om, u prva četiri mjeseca ove godine Centri civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su veoma skromnim, dok je, prema njihovoj analizi, Skupština ostvarila najlošije rezultate u posljednjih pet godina jer je radila tek 18 sati i razmotrila samo 20 mjera. 

Krše poslovnik

Na jučerašnjoj pres-konferenciji Darko Marić, koordinator za medije u CCI-ju, i Mersad Avdić iz monitoring tima, koji je pratio rad Vlade i Skupštine u prvom kvartalu, kazali su da je neusvajanjem programa rada Skupština prekršila i vlastiti poslovnik. 

- Budžet za 2015. nije usvojen do kraja 2014. godine, čime je prekršen Zakon o budžetima FBiH, a Odluka o privremenom finansiranju usvojena je posljednji dan, što govori o uobičajenom i neprihvatljivom ponašanju političara da stvari rade u posljednji trenutak, a za šta ne mogu biti sankcionirani. Budžet se smanjuje, a izdvajanja za plaće rastu. U odnosu na 2014., budžet je manji za oko šest posto, dok je izdvajanje za plaće i naknade od 2011. povećano za više od deset posto - kazao je Avdić. 

cci-jucer

Kada je riječ o ocjenama rada vlade premijera Elmedina Konakovića (SDA), iz CCI-ja napominju da su ovogodišnji rezultati u odnosu na tromjesečja proteklih pet godina daleko najlošiji i po broju razmotrenih mjera i po vremenu provedenom na sjednicama. 

Šest zakona

- Vlada u kontinuitetu ima neprihvatljiv odnos prema realizaciji planiranih mjera. Broj nerealiziranih mjera planiranih godišnjim programima rada u posljednje četiri godine kreće se oko 40 posto. Stanje sa zakonima je još gore jer od planiranih nijedne godine nije prešao 50 posto, a u 2014. je od 24 planirana utvrđeno svega šest - kazao je Avdić. 

Raspisivanje vanrednih izbora 

- Nedostatak političke kulture, odgovornosti, međusobnog uvažavanja i kompromisima među političkim strukturama u KS ukazuje na potrebu promjena Ustava iz Izbornog zakona kojima bi se stvorio funkcionalan sistem, onemogućile blokade i sankcionirale opstrukcije rada vlasti. Jedno od rješenja je uvođenje preciznih rokova za formiranje vlasti, uvođenje rokova za promjenu vlasti i mogućnost raspisivanja vanrednih izbora - kazao je Marić.  

Brojke

  • 18 sati radila Vlada
  • 20 mjera razmatrali ministri
  • 6 posto manji budžet od lanjskog
  • 10 veća izdvajanja za plaće

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.