SARAJEVO

Zvono sa svete mise na Koševu krasit će zvonik nove župne crkve na Grbavici

Nakon posjete pape Frane Sarajevu

Fena

31.5.2015

Zvono namijenjeno za svetu misu koju će 6. juna predvoditi papa Franjo na stadionu Koševo u Sarajevu bit će dopremljeno iz Zagreba 1. juna, a nakon Papinog posjeta krasit će zvonik nove župne crkve svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici - kazao je župnik Krešimir Đaković. 

Istakao je da je zvono izliveno u ljevaonici Josipa Tržeca u Zagrebu, a poklon je firme Metal product i porodice Stjepana Šafrana iz Zagreba. 

- Jako sam ponosan što će zvono krasiti moju župu. Bio sam prisutan tokom izlijevanja zvona i blagoslovio sam ga. Ovo je dragocjen poklon za nas, jer zvono u prodaji vrijedi 20.000 KM - poručio je župnik Đaković. 

Inače, zvono je teško 320 kilograma i tokom zvonjave pravit će ton H koje će mu davati specifičnu čistoću zvuka. Promjer mu je 826 milimetara, a krase ga papinski grb, hrvatski pleter, hrastovo lišće i monogram Družbe Isusove. 

Na zvonu će pisati: "Na čast svetom Franji Ksaverskom, zaštitniku misija ovo zvono daruje Metal product i obitelj Stjepana Šafrana iz Zagreba za Župnu crkvu svetog Ignacija Lojolskog na Grbavici u Sarajevu. Ovo zvono lijevano je prigodom posjeta svetog oca pape Franje Sarajevu i katolicima Bosne i Hercegovine 6. 6. 2015. Zvono je izlio Josip Tržec u Zagrebu 2015. godine". 

- Sastav zvona je gotovo čisto srebro i mali procent kositra, a potrebne su iznimne vještine da bi se napravilo zvono ove veličine - objasnio je župnik. 

Govoreći o dolasku pape Franje u Sarajevo, župnik Đaković je kazao je da je Sveti otac do sada posjetio samo dvije zemlje u Evropi, a to su Albanija i Turska, jer uvijek posjećuje zemlje u kojima je potrebno pozvati ljude na mir, suživot i toleranciju. 

- Papa ima posebnu ljubav prema ljudima u ovom kraju, jer su preživjeli rat i velike nevolje. Treba poslušati poruku Pape i s njom živjeti, jer dolazi kao prijatelj koji voli sve ljude u BiH - poručio je župnik. 

crkva1

Župnik Krešimir Đaković (Sa zvonika se pruža odličan pogled na Željin stadion)

Smatra da za vjernike katoličke vjere dolazak Pape znači puno te da je geslo njegovog posjeta „Mir vama“. 

- Papa dolazi kao mirotvorac koji poziva na mir, suživot i zajedništvo. Poručuje da se ljudi ne dijele, već da se slažu i žive u zajedništvu i poštovanju - objasnio je župnik Đaković. 

Također je dodao da je Papa isusovac, te da je tom redu povjerena župa na Grbavici koja je osnovana 1979. godine. 

- Isusovci su danas prisutni jedino u Sarajevu, a u BiH su došli na poziv prvog nadbiskupa bosanskog Josipa Štadlera 1872. godine u Travnik gdje su vodili sjemenište, a kasnije bogosloviju - kazao je Đaković, dodajući da su tu boravili sve do 1944. , kada su došli partizani i protjerali ih. 

Podsjetio je i da isusovci u Sarajevu nisu imali crkvu, već da su kupili kuću od Mire Nosea, čija je mehanička radionica pretvorena u kapelicu i služi toj svrsi i danas sve dok ne bude završena crkva svetog Ignacija na Grbavici. 

- Crkva se počela graditi 2013. godine i imali smo velikih problema dok nismo dobili novac, lokaciju i građevinske dozvole. Teško je reći kada bi crkva mogla biti završena, jer nemamo dovoljno finansijskih sredstava - objasnio je župnik Đaković u razgovoru za Fenu. 

Papa Franjo posjetit će Sarajevo 6. juna, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH. Njegov prethodnik, papa Ivan Pavao II, posjetio je BiH 1997. i 2003. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.