SARAJEVO

ALARMANTNO Opasne vrane cijeli dan napadale građane

Prolaznici jučer bili na meti agresivnih ptica

S. M. – A. Š. H.

4.6.2015

Prava panika vladala je jučer među građanima koji su prolazili ulicama Halida Kajtaza i Tešanjska. Svi su bili u panici, jer su cijeli dan bili na meti jata vrana. Zanimljivo je to da nijedna osoba nije prošla, a da je neka od ptica nije napala, pokušala udariti u glavu ili drugi dio tijela.

Odbrana kišobranom

Kako su nam kazali neki od prolaznika, primijetili su ptice na krovovima obližnjih zgrada, ali ničim nisu pokazivale da bi mogle biti agresivne.

vrane-na-krovu1

Vlada prava panika

- Prolazio sam Tešanjskom ulicom prema Željezničkoj stanici. Vidio sam više vrana kako me nadlijeću, ali ni slutio nisam da bi me mogle napasti. No, u jednom trenutku prema glavi mi je letjela ogromna ptica. Najprije sam se pokušao rukom odbraniti, ali nisam uspio. Sva sreća je da sam imao kišobran kojim sam ih rastjerao – rekao nam je prolaznik Vahid Bureković.
Vrana je napala i sugrađanku Aidu Zobić, koju smo zatekli na licu mjesta, u  Tešanjskoj ulici. Kako nam je kazala, vrana ju je malo udarila u glavu, ali u pomoć joj je pritekla prolaznica pa se spasila.

vrane-na-krovu

Ptice se zadržavale na krovovima zgrada i nadlijetale građane

Zašto su građani na meti ptica pokušali smo saznati od Nermine Sarajlić, predsjednice Udruženja „Naše ptice“, koja nam je pojasnila da je ovo  period kada mlade vrane izlijeću iz gnijezda.

Brane mlade

- Vrane sada brane svoje mlade koje uče letjeti. Nikad one neće napasti čovjeka bez razloga. Vjerovatno su sada mladi na podu, pa kada neko prolazi u blizini, oni ga gledaju kao neprijatelja. Samo se treba držati dalje od grmlja i drveća ispod kojeg se mlade vrane kriju – rekla je Sarajlić.

U Hitnoj bez intervencija

Iako je povećan broj napada, a stručnjaci građane upozoravaju na oprez, nasreću, još  nema teže povrijeđenih. Kako su nam kazali u Hitnoj pomoći KS, jučer nisu imali intervencija zbog napada vrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.