SARAJEVO

Nove prostorije na Klinici urgentne medicine KCUS-a

Pacijenti će imati adekvatnije zdravstvene usluge

F. N.

4.6.2015

Na obnovljenoj Klinici urgentne medicine KCUS-a upriličena je prezentacija rada rekonstruisanog dijela KUM-a. Generalni direktor Rusmir Mesihović kazao je da će građani imati još adekvatniju i bolju zdravstvenu zaštitu na prijemu u urgentni centar.

- Kroz KCUS dnevno prođe 12.000 pacijenata, a godišnje i do četiri miliona, jer svaki naš državljanin zatraži uslugu. Kao najveća ustanova u BiH mislimo da ovim pozitivnim pomacima, koji su vidni, garantiramo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Za 20 dana renovirano je 4.250 kvadrata i sve je rađeno uz minimalna finansijska ulaganja od naših sredstava. Napravljen je novi put od ulice Stjepana Tomića, kroz tunel koji vodi do KUM-a. Na ovaj način ćemo pokazati da smo evropska država - kazao je Mesihović.

Šef KUM-a Zoran Hadžiahmetović kazao je da je napravljena nova funkcionalna urgentna jedinica koja do sada nije postojala u BiH.

- Dobili smo jako puno prostora za pacijente i njihovu pratnju. U novoj internističkoj ambulanti nalazi se i interventni blok tako da pored neophodne dijagnostike, reanimacije i terapije moguć je i monitoring za sve pacijente koji su životno ugroženi. Na ovaj način uspostvaili smo eksternu i internu komunikaciju. Morat ćemo napraviti i veći kadrovski iskorak odnosno angažirati više uposlenika s drugih klinika – dodao je Hadžiahmetović.

Šef službe za gradnju centralnog medicinskog bloka Mirela Imširija, kazala je da je na KUM-u urađeno 1.360 kvadrata.

- Internistički KUM ima alternativni ulaz i to toplom vezom, gdje se transport ugroženog izvrši za minutu i po. Tokom radova KUM je cijelo vrijeme normalno radio, uposlenici su davali svoj maksimum i radili po 16 sati dnevno – rekla je Imširija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.