SARAJEVO

Turisti se žale na džeparoše i manjak noćnih sadržaja

NAŠA TEMA Šta je vlast uradila da bi se gosti osjećali bolje u našem gradu

Autor:A. Na.- E. B.

5.6.2015

 Iako nam skoro svake godine turisti i gosti koji provedu odmor u bh. metropoli ukažu na to šta im smeta, šta nedostaje našem gradu te šta bi to voljeli vidjeti sljedeći put kad dođu, njihove primjedbe, nažalost, niko ne uzima ozbiljno. Upravo zbog toga iz godine u godinu pravimo iste greške za vrijeme turističke sezone, na koje čak ukazuju i Sarajlije.

 Kante za smeće

Iako smo najviše žalbi imali zbog džeparoša i prosjaka, ni ovog ljeta nije ništa urađeno da se spriječi džeparenje i prosjačenje u vozilima GRAS-a, ali i prilikom obilaska kulturno-historijskih znamenitosti. Od postavljanja videonadzora i većeg prisustva zaštitara u vozilima javnog prijevoza, sada je već izvjesno, neće biti ništa.

Veliki hendikep predstavlja i to što grad poput Sarajeva nema otvorenih kupališta,gdje bi se tokom ljetnih vrućina mogli rashladiti građani i posjetioci.

Kako je za naš list kazala Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice KS, gosti često ukazuju i na to da nemamo dovoljno kanti za smeće na ulicama, ali i na mnogo pasa lutalica.

- Žale se i na to što nemamo autobuske linije prema Arodromu, olimpijskim planinama po kojima smo prepoznatljivi u svijetu. Mnogo im smeta i to što nemamo više dnevnih i noćnih sadržaja na otvorenom kao što su ulični svirači, animatori... Nedostaju im i objekti koji rade cijelu noć - rekla je Hadžiefendić-Mešić.

Osim turista, velike zamjerke na rad općinskih, kantonalnih i grdskih vlasti imaju same Sarajlije.

ajla-salkic

Salkić: Red vožnje

Sugrađanki Ajli Salkić smeta to što vozači ne poštuju redove vožnje na svim gradskim linijama.

Autobuske linije

- U glavnom gradu treba da bude kupališta ili jezero poput onoga u Tuzli. Također, treba uvesti i noćnu autobusku liniju da se mladi koji izađu imaju čime vratiti kući - kaže Nurko Hodžić.

nurko-hodzic

Hodžić: Kruženje autobusa

Prema mišljenju Jasmina Mujkića, treba više pažnje posvetiti čistoći u vozilima javnog prijevoza te otvoriti što više javnih WC-ova.

Nedostaje javnih toaleta

Također, za ovu ljetnu sezonu vlasti nisu ništa poradile ni na otvorenju novih javnih toaleta. U užem dijelu grada ima ih manje od pet.

jasmin-mujkic

Mujkić: Javni WC-ovi

Zbog toga su nam gosti prinuđeni trčati s jednog kraja grada u drugi da obave nuždu ili da za uslugu zamole vlasnike ugostiteljskih objekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.