SARAJEVO

Iz Miljacke izvlače zmije i uništavaju glodare

Općina Stari Grad ne može čekati Vladu, sami počeli deratizaciju

Autor:F. NUMANOVIĆ

5.6.2015

Ekipe sanitarne firme "Dezitox - Sanitarci“ započele su deratizaciju u općini Stari Grad. Radnike je hitno angažirala Služba za civilnu zaštitu Općine Stari Grad, koja nije mogla čekati Vladu KS, a koja je kriva za neprovođenje proljetne deratizacije u Kantonu.

Preventivne mjere

Kako nam je rečeno u Općini, na ovaj korak odlučili su se nakon brojnih žalbi građana, koji ne mogu normalno živjeti od glodara i zmija.

Prema riječima Nedžada Jažića iz Službe za civilnu zaštitu, preventivne mjere izvodit se će od Drvenije do Kozije ćuprije te Ramića potoka.

- Planirano je da ekipe budu na terenu do kraja sedmice. Građani su se žalili da su se pojavile zmije, naročito oko mosta na Ćumuriji, i moramo preventivno djelovati. Za ove aktivnosti Općina je izdvojila 5.600 KM – kazao je Jažić.

deratizacija-danas3

Deratizacija na obalama Miljacke

Stručnjaci kažu da je higijensko–epidemiološka situacija u gradu  loša, a najviše krive nadležne zdravstvene institucije koje sanitarnim firmama nisu dozvolile da rade.

Epidemiolog Šefik Pašagić ističe da se parcijalnim deratizacijama ne postiže mnogo.

Raditi sistemski

- Situacija je gora nego tokom agresije. Glodari se brzo razmnožavaju i to je nemoguće spriječiti bez jakih preparata. Općine se trude jer ne žele još veći haos, ali na terenu je potrebno mnogo više i sistemski raditi. Proljetna deratizacija je uveliko trebala biti završena, a ona još nije ni počela – dodao je Pašagić.

Loša odluka bivše Vlade

Pašagić je rekao da se još čeka odgovor Ureda za žalbe kako bi se znalo ko će obavljati deratizaciju u KS.

- Od početka smo govorili da je odluka koju je bivša Vlada KS donijela loša i da se time neće ništa postići. Dozvolili su da se tenderi obaraju, a da se deratizacija ne provede na vrijeme – rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.