SARAJEVO

SRAMOTNO Vlast nezaposlenima otima pravo na zdravstvo

Služba za zapošljavanje masovno briše građane s evidencije

F. N. – S. B.

6.6.2015

Služba za zapošljavanje KS, s direktorom Igorom Kamočajijem na čelu, proteklih dana nastavila je s masovnim brisanjem nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji biroa. Služba je prije nekoliko mjeseci zbog pritiska javnosti odustala od ovog sramnog poteza, a čim se situacija smirila, ponovo je krenula u akciju. 

Prosječna plaća

Kao glavni razlog navode da su te osobe ostvarile prihode veće od 25 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, odnosno da su mjesečno primali više od 208 KM. Takvih je s evidencije skinuto više od 2.100, čime su automatski ostali bez prava na zdravstveno osiguranje.

- Sve se radi u skladu s važećim zakonima. Od 1. decembra 2014. do 31. maja ove godine s evidencije je skinuto 10.268 osoba. Izbrisani su i oni koji su se zaposlili, otišli u penziju, radili nacrno... – kazali su iz Službe.

Inače, mnogi tvrde da nadležne službe na ovaj način žele prividno smanjiti broj nezaposlenih. 

 Bez odgovora

Predsjednica Udruženja nezaposlenih „Otium“ Indira Selimović osudila je ovakvo ponašanje nadležnih. Ona je kazala da je Udruženje davno uputilo inicijativu Vladi Federacije BiH da se izmijeni zakon po kojem nezaposleni ostaju bez zdravstvenog osiguranja. Međutim, nikada nisu dobili odgovor. 

Riječ građana

adnan-hodzic

Adnan Hodžić

- Nadležni se maćehinski ponašaju prema nezaposlenima. Ovdje se život odvija od danas do sutra, sramotno je da ljudi ostaju i bez prava na zdravstveno osiguranje.

dina-alihodzic

Dina Alihodžić

- Službe za zapošljavanje trebale bi se više angažirati na zapošljavanju mladih. Mladi nemaju puno izbora, honorarni rad im je olakšica, ali i zbog toga trpe posljedice. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.