SARAJEVO

Mještani Čengić-Vile opet ustali protiv gradnje u parku

Na zboru građana iznesene sumnje da je prekršen urbanistički plan

Autor:A. Š. H. - E. B.

11.6.2015

Skoro dva sata trajao je sinoć zbor građana Mjesne zajednice Čengić-Vila, koji su opet, nakon protesta u januaru i februaru, ukazali na brojne neregularnosti i nezakonitosti u vezi sa izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na posljednjoj zelenoj površini u ovom naselju.

Inicijativa Vijeću

Kako je kazala zamjenica predsjednika Savjeta MZ Čengić-Vila 2 Amna Strujić, građani su primijetili da je objekt već u prvoj fazi izgradnje veći nego što im je rečeno da će biti.

- Kada su građani od firme „Butmir“ tražili uvid u glavni objekt, odbijeni su te im je kazano da je to autorsko djelo. Na naš upit je li investitor poslao zahtjev za izmjenu planskog dokumenta „Čengić-Vila II“, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo (SDA) je pismenim putem odgovorio da općinska služba nije primila takav dokument. Na terenu vidimo da je prekršen urbanistički plan – rekla je Strujić, koja je dodala da traže i mogućnost obustave gradnje.

Građani su bili ogorčeni na nadležne jer su, i pored zaključaka s prethodnih zborova, na kojima su bili izričiti protiv gradnje, dozvolili da im zgrada nikne u parku. Zboru su prisustvovali vijećnici u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Sanja Lazar i Robert Pleše, koji su kazali da će zaključke sa zbora kao inicijativu postaviti na sljedećoj sjednici.

Glavni projekt

Nakon duže rasprave građani su zaključili da će od Općine i Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS tražiti uvid u glavni projekt, kako bi znali kolika će zgrada biti, a već sada sumnjaju da je veća.

Nadležni ignorirali skup

Na zbor su bili pozvani načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa svojim pomoćnicima, ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS Čedomir Lukić (DF) i ministar saobraćaja KS Mujo Fišo (SDA). Međutim, među građanima se niko od njih nije pojavio.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.