SARAJEVO

SUKOBI Ministrica Tanović-Mikulec smijenila Sebiju Izetbegović

SDA i DF bore se za poziciju prve dame sarajevskog zdravstva

S. MUHIĆ

16.6.2015

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Emira Tanović-Mikulec (DF) smijenila je Sebiju Izetbegović, direktoricu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i suprugu predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, s vrlo utjecajne funkcije predsjednice Komisije za koordinaciju BOARD, saznaje “Dnevni avaz”. Osim Izetbegović, Tanović-Mikulec smijenila je i sve članove BOARD-a, koji su mahom kadar SDA.

Put pacijenta

Ta komisija, koja je u ovoj formi sastavljena 2013. godine, imala je zadatak da riješi probleme pacijenata i zdravstvenih radnika, odnosno da jasno definira put pacijenta i razgraniči sada pomiješane nadležnosti zdravstvenih ustanova u KS. Komisija na čelu s Izetbegović, trebala je smanjiti liste čekanja, rasteretiti Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra, koji je sada pretrpan, a zaposliti Urgentni centar Opće bolnice, faktički, urediti zdravstvo tako da budu zadovoljni i pacijenti i zdravstveni radnici. No, od toga nije bilo ništa.

faksimil

Faksimil odluke kojom je ministrica smijenila Izetbegović i članove komisije

Prema informacijama koje smo dobili u Vladi KS, ministrica je formalni razlog za smjenu Sebije Izetbegović pronašla u činjenici da Komisija na čijem je čelu bila, u dvije godine nije uradila ništa. Jedino je koštala građane, jer su njeni članovi mjesečno primali po 500 KM, a Izetbegović skoro 1.000 KM naknade.

No, jedan od ključnih razloga za smjenu, kako je kazao naš sagovornik, je činjenica da se Tanović-Mikulec, odnosno DF, na ovaj način sveti Sebiji Izetbegović, odnosno njenom suprugu i SDA.

Direktna kontrola

- Ministrica je na ovaj način direktorici Opće bolnice otela iz ruku jednu od najvažnijih komisija, odnosno poluga kojima je Izetbegović sebi izgradila poziciju vrlo utjecajne sive eminencije sarajevskog zdravstva. S te pozicije Izetbegović je mogla izdavati naredbe direktorima, kontrolirati njihov rad... No, to je sada Tanović-Mikulec uzela za sebe, odnosno za DF – rekao je “Avazov” sagovornik iz Vlade KS.

Sjednice u Općoj bolnici

Kako nam je rekao izvor iz Ministarstva zdravstava KS, Sebiji Izetbegović najviše se zamjera što je BOARD potrošio mnogo novca za naknade članovima, a da nije bilo efekta. Također, nezadovoljni su i zbog toga što je sjednice održavala u Općoj bolnici, a ne u Ministarstvu, i to u toku radnog vremena, te što je tu poziciju koristila i za lične obračune.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.