SARAJEVO

Usvojen Nacrt izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu, sjednica prekinuta

Skupština KS usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje postupanje organa Republike Srbije u vezi potjernice za Naserom Orićem

Autor:A. Š. H.

17.6.2015

17:50 Skupština KS usvojila je deklaraciju kojoj najoštrije osuđuje postupanje organa Republike Srbije koji su odlučili da preduzmu krivični progon-raspišu međunarodnu potjernicu za Naserom Orićem.

Usvojena je i pet tačka dnevnog reda, odnosno Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2015.godinu.

Sjednca Skupštine KS je prekinuta. 

17:41 Skupština KS je sa 22  za i 9 protiv usvojila Nacrt izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu. Protiv su glasali zastupnici stranaka SBB-a. SDP-a i Naše stranke.

Nacrt ide na javnu raspravu u trajanju od 30 dana. 

  16:40 Kako je kazao zastupnik Solaković, SBB je 100 dana  konstruktivan, nikoga nije prozivao.

- Nije ispoštovano ni od vlade ni od premijera da će poštovati mišljenje opozicije. Ovo su politički mišići. Mi smo spremni da pomognemo, a nismo niti jednom pokazali negativnost - kazao je Solaković.   

15:40 Kako je kazala zastupnica Sabina Ćudić radi se o takozvanom rebalansu budžeta.

- Ovo je gore nego od samog budžeta koji je bio predložen u martu, a protiv kojeg smo mi glasali  - istakla je Ćudić. 

15:35 Kako je kazao šef Kluba SBB-a Adnan Solaković, budžet je 90 posto prepisan od prošle godine. 

- Nećemo podržati ovakav budžet, jer je identičan onom iz 2014.godine - kazao je Solaković.

15:25 Zastupnici iz opozicije iznose svoje nezadovoljstvo predloženim rebalansom budžeta, te govore da su u pitanju kozmetičke korecije.

- Vlada kreira rebalans u periodu kada već ima iza sebe ima jedan kvartal. Imam objektivne dileme kad je u pitanju ovaj budžet. Ne vidim ništa novo niti išta što donosi neki zaokret. Treba nam preokret u razmišljanju- rekla je zastupnica Segmedina Srna - Bajramović.

Zastupnik Šućur je kazao da je da Nacrtom postoji veliki propust.

- Koalcioni partner DF je kazao da nezadovoljan nacrtom budžeta, a i sam premijer je kazao da je nezadovoljan. Postavljam pitanje, pa ko onda donosi budžet - rekao je Šućur

14:40 Nakon pauze za ručak, nastavlja se Sjednica Skupštine KS, a na redu je Nacrt izmjena i dopuna Budžeta KS za 2015 godinu. Trenutno ministar finansija KS Jasmin Halebić (SDA) kao predlagač iznosi dopune budžeta. 

13:07- Skupština je sa 19 za, šest suzdržanih i pet protiv usvojila Zakona o zakupu stana sa Izvještajem o provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o zakupu stan. Slijedi pauza za ručak od sat vremena. Sjednica se nastavlja u 14 sati. 

12:50- Zastupnici su jednoglasno usvojili Zakon o privremenom korišćenju javnih površina na području Kantona Sarajevo.

Na redu je Prijedlog zakona o zakupu stana sa Izvještajem o provedenoj javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o zakupu stana.

12:30- Zastupnik Zvonko Marić kazao je da nelegalni panoi predstavljaju velike gubitke za Kanton.

- Tražimo da se uklone te reklame, pa da se onda vode sudski postupak. Koliko će trajati taj postupak, te koje su sankcije - rekao je Marić.

12.25- Na redu je druga tačka, odnosno Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privremenom korišćenju javnih površina na području Kantona Sarajevo.

11:42- Zastupnica Sabina Ćudić iz Naše stranke postavila je pitanje oko pravnog statusa Sindikata osnovog obrazovanja i odgoja KS.

- Da li je Ministarstvo za obrazovanje, nauke i mlade KS svjesno da taj Sindikat nije legalan i da nije registrovan u Kantonu Sarajevo. Ljudi koji su podigli tužbe,neće dobiti na sudu jer ih zastupa Sindikat koji je nelegalan. Tražim da nam se dostave registraciju sindikata, ako takva postoji - dodala je Ćudić.

Premijer Konaković kazao je da su tražili od Ministarstva pravda status Sindikata i da dobili odgovor da Sindikat djeluje unutar Federalnog sindikata osnovnog obrazovanja.

- On tako djeluje godinama i prema našim saznanjima je legalan. Dok od Suda ne dobijemo rješenje da nisu legalni predstavnici, oni su predstavnici radnika osnovnog obrazovanja - kazao je Konaković.

11:08- Zastupnik Zvonko Marić (SBB) uputio je inicijativu da se na kritičnim tačkama u gradu postave ležeći policajci, jer se u posljednje vrijeme dešava sve viša saobraćajnih nesreća sa smrtnim iznosom.

- Ako nema dovoljno novca za to, onda predlažem da se semofori produže za pet sekundi da bi se spriječio zeleni val - dodao je Marić.

10:50- Na redu je prva tačka dnevnog reda, odnosno pitanja i incijative zastupnika. Zastupnik Slaviša Šućur (SDP) postavio je pitanje da li u Kantonu Sarajevu i dalje postoji parlamentarna većina, obzirom na stanje u Federalnoj vladi, gdje je Demokratska fronta istupila iz koalcije sa SDA i HDZ-om.

Zastupnika Segmedina Srna-Bajramović (SDP) postavila je pitanje šta Vlada KS planira uraditi povodom duga "Sarajevogasa" koji ima prema BH Gasu koji iznosi više od 60 miliona.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH Adnan Solaković postavio je pitanje ministrici zdravstva KS da li je maloljetnicima dozvoljeno konzumiranje nargile, jer ona u sebi sadrži loša sredstva.

10:30- Počela je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će zastupnici razmatrati 24 tačke.

Najinteresantnije će biti usvajanje Nacrt izmjene i dopuna budžeta KS za ovu godinu te Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta KS.

Vlada KS je na Devetoj sjednici utvrdila Izmjene i dopune Budžeta KS za ovu godinu u iznosu od 689.200.000 KM.

Tako je u roku od 90 dana, koju je pred nju stavila Skupština KS, krenula u rebalans, Budžeta kojije u sadašnjoj formi podržan 31. marta.

U planiranju sredstava namijenjenih za plaće budžetskih korisnika, Ministarstvo finansija se vodilo iznosom izvršenja plaća u 2014.godini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.