SARAJEVO

Na visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu upisat će se 6.339 studenata

Odluka Vlade KS

Fena

17.6.2015

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Plan upisa studenata u prvu godinu I i II ciklusa studija na Univerzitetu u Sarajevu u studijskoj 2015/2016.godini. 

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, Vlada je odobrila upis 6.339 studenata na visokoškolske ustanove Univerziteta u Sarajevu. 

Senat Univerziteta je u svojoj odluci tražio odobrenje za upis još nešto više od dodatnih 1.000 studenata. 

Cijeneći pokazatelje tržišta rada te uzimajući u obzir ispunjavanje potrebnih parametara kao što su raspoloživost akademskog osoblja, opterećenost studenata, prostorne i infrastrukturne kapacitete, Ministarstvo i Vlada nisu podržale predložene dodatne upisne kvote na nekim fakultetima društvenih i humanističkih nauka nego su ih zadržali na nivou prošlogodišnjih, a podršku je dobilo proširenje upisnih kvota na fakultete tehničkih i medicinskih nauka. 

Vlada je danas konstatovala da Univerzitet u svojim zahtjevima nije napravio iskorak u usklađivanju potreba tržišta rada i upisne politike. 

Iz tog razloga Vlada je zatražila od resornog ministarstva da do drugog upisnog roka, a u skladu s politikama ove vlade i pokazateljima dobivenim od Službe za zapošljavanje KS precizira potrebe deficitarnih zanimanja, a radi eventualnog podizanja upisnih kvota za profesije koje su potrebne trenutnom tržištu rada. 

Od 6.339 studenata, za upis na redovni studij odobreno je 2.584 studenata, na redovni samofinasirajući 2.215, na vanredni 717, na učenje na daljinu 530 kao i upis 293 strana studenta. 

Vlada je danas donijela i Odluku o proširenju broja studenata koji se mogu upisati u prvu studijsku godinu I i II ciklusa studija u studijsku 2015/2016.godinu iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida, djece dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djece bez oba roditelja. 

Ovo proširenje broja samofinansirajućih studenata odnosi se na kandidate iz ovih kategorija koji ostvare uspjeh potreban za sticanje prava na upis u prvu studijsku godinu u studijskoj 2015/2016. godini i koji se na konačnoj rang listi kandidata nalaze u okviru broja studenata odobrenih Planom upisa, a Fakulteti i akademije će ove kandidate osloboditi troškova studija uz proširenje odobrene kvote za broj kandidata koji je oslobođen troškova studija, kandidatima koji će plaćati svoj studi, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.