SARAJEVO

"Simini četnici" u Beogradu oslobođeni optužbi!

Suđenja za ratne zločine u Zvorniku pretvoreno u farsu

M. HODŽIĆ

17.6.2015

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu poništio prvu prvostepenu presudu kojom su pripadnici paravojne grupe „Simini četnici“ bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora za ratne zločine nad civilima romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača na području zvorničke općine tokom 1992. i 1993. godine, jučer je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, zbog nedostatka dokaza, drugom prvostepenom presudom oslobodilo optužene u ovom predmetu.

Zvjerska mučenja

Tako su optužbi oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragana Đekić i Damir Bogdanović. Prvooptuženi Sima Bogdanović, vođa „Siminih četnika“, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.  

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije optužnicom ih je teretilo za ubistvo 28 romskih civila, među kojima je bilo i djece, te silovanje i mučenje tri ženske osobe. U mjestu zvanom Hamzići, prema optužbama, ubili su trudnicu s djetetom od dvije godine u naručju te sedmero djece stare između dvije i 13 godina.

smajlovic-hakija

Smajlović: Ubijena 1.573 čovjeka, odgovarao samo jedan

Hakija Smajlović iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba općine Zvornika kaže da ga ovakva presuda nimalo ne čudi s obzirom na to da su se, istakao je, suđenja za ratne zločine odavno pretvorila u običnu farsu.

Pravda nedostižna

- Zna se da su 1.573 čovjeka ubijena u Zvorniku za tri mjeseca i da je za to do sada odgovarao samo jedan čovjek. Još se traže nestali i skupljaju njihove kosti, ali suđenja su postala farsa, umanjuju se kazne, tako da pravde i pravičnosti nema. Pravda je nedostižna i to sam ja definitivno davno vidio. Danas je veća kazna ubiti čovjeka u saobraćaju nego za one koji su počinili ratni zločin i faktički genocid koji je počinjen u Zvorniku - kaže Smajlović, dodajući da za zločine na području Zvornika danas nema nikoga ko je osuđen, presuđen ili u zatvoru.

I na ovu oslobađajuću presudu, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu, koji će donijeti konačnu odluku.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.