SARAJEVO

UNSA Rektoratu nije odobreno da raspiše konkurs za upis studenata

Brucoši u nemilosti Vlade KS

A. NALO

18.6.2015

Rektorat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) trebao je još u ponedjeljak raspisati konkurs za upis studenata u prvu godinu. Međutim, Vlada KS na čijem je čelu premijer Elmedin Konaković (SDA) iz nepoznatih razloga još nije dala neophodnu saglasnost, pa je upis studenata prolongiran do daljnjega.

Privatni fakulteti

O tome je studente obavijestio i Rektorat UNSA-e, koji se putem zvaničnog saopćenja izvinio budućim studentima, naglasivši da se čeka odluka Vlade.

Kako je navedeno u saopćenju, Senat Univerziteta je na sjednici održanoj još 27. maja dao saglasnost na plan upisa kandidata u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija, jer je usklađen s Instrukcijom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

- Prijedlog konkursa i plana upisa putem resornog ministarstva Vladi smo uputili 28. maja. Fakulteti Vladi predlažu broj studenata za upis na studijske programe koje organizira i ona je ta koja utvrđuje konačan broj i strukturu studenata za upis u prvu godinu. Budući da još nismo dobili neophodnu saglasnost Vlade, Univerzitet žali što nije u mogućnosti objaviti konkurs za upis - stoji, između ostalog, u saopćenju UNSA-e.

Osim što će narušiti dosadašnji uhodani sistem upisa, ovakav potez Vlade mnogi su na Univerzitetu okarakterizirali kao nanošenje štete UNSA-i. Također, sumnja se da se, najvjerovatnije, na ovakav potez Vlada odlučila da bi privatnim fakultetima dala dovoljno vremena da privuku što veći broj srednjoškolaca.
 
Upisna politika

Predsjednik Sindikata UNSA-e Berko Zečević u izjavi za naš list kaže da će se ovakvim potezom poremetiti upisna politika na fakultetima. Rekao je da će morati doći do promjena, što nije uredu.

Može doći do većih problema

Prema riječima Saliha Foče, dekana Filozofskog fakulteta, ako Vlada KS već na narednoj sjednici, koja bi trebala biti održana sutra, ne usvoji plan upisa studenata, doći će do većih problema.

salih-foco-3-ff

Fočo: Socijalni slučajevi

- Ako to ne uradi, mogu reći da će na Univerzitetu u Sarajevu ostati onaj broj studenata koji su na neki način socijalni slučajevi. Vrlo je bitno da upis bude organiziran što prije, radi sigurnosti budućih studenata i njihovih roditelja, ali i sistema upisne politike - rekao je Fočo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.