Stanovnici Vogošće žale se na stalne redukcije vode!

Osim noću, ViK ventile počeo zavrtati i tokom dana

Stanovnici centralnog dijela općine Vogošća već nekoliko dana imaju problem s vodosnabdijevanjem. Tačnije, nadležno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ uvelo im je, osim dugogodišnjih noćnih, i dnevne redukcije. To su nam potvrdili mnogi građani, koji su već navikli na suhe slavine od ponoći do pet sati.

Sistemski problem

Kako saznajemo u dispečerskom centru ViK-a, Vogošćani bez vode ostaju zbog toga što to preduzeće u noćnim satima vrši dopunu rezervoara da bi je imali tokom dana. Također, u ViK-u nam je potvrđeno da imaju velikih sistemskih problema zbog zamućenja rezervoara i nedovoljnog dotoka vode s vrela.

Građani su posebno uznemireni jer počinje ramazan i mnogima će biti posebno teško bez redovnog snabdijevanja vodom.

Edin Smajić, koji živi u jednoj od zgrada u centru Vogošće, ogorčen je činjenicom da su česme suhe i tokom dana, iako svi redovno plaćaju račune.

- ViK redukcije pravda time što većina ljudi tokom dana nije kod kuće. Voda je građanima najpotrebnija u vrijeme kad su uključene redukcije. Sramota je to što nam rade - rekao je Zejnil Halilović.

nsdajkf

Nezadovoljan je i građanin Abedin Vesnić, kojem posebno smeta činjenica da pitka voda iz cijevi curi na svakom koraku, a kvarove niko ne popravlja. S druge strane, rezervoari su prazni.

Pomoć Vlade

Treba istaći činjenicu da je Općina Vogošća, uz pomoć Vlade KS, u posljednjih nekoliko godina investirala oko 1,5 miliona KM u izgradnju rezervoara za vodu Donja Jošanica. Međutim, ViK ga još nije stavio u funkciju.

Šta je s izvorištem Peračko vrelo

Zahtjeve nadležnih u Vogošći koje su upućivali ViK-u, u kojima su tražili da vodu s izvorišta Peračko vrelo uključe u sistem, niko nije shvatio ozbiljno. Tako zbog nemara kantonalnih vlasti i njihovog preduzeća ogromne količine pitke vode otječu u rijeke.

NA VRH

Podijeli članak na