Korisnici Gerontološkog centra dobili internet

Osobe treće dobi vidno obradovane novim mogućnostima

S. B.

Osobe treće dobi koje žive u Gerontološkom centru od jučer mogu koristiti internet, te imati obuku za osnovne informatičke radnje. Ovo im je omogučila kompanija Telemach, u saradnji sa Američkom trgovačkom komorom, Microsoftom i projektom "MarketMakers".

Projekat "ONLINE SENIORI "  ima za cilj povećanje digitalne pismenosti kod osoba treće dobi u BiH, podizanje svjesti kod mladih za brigu o starijima, te smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe tehnologije.

Realizacijom projekta animirat će se i upoznati šira društvena zajednica o instituciji volonterizma koja je u BiH još uvijek u povoju. Konačnica projekta rezultirat će izradom web stranice o projektu, donacijom 20 prenosivih uređaja GC, donacijom softvera od strane Microsofta te donacijom usluge interneta od kompanije Telemacha

Realizacijom projekta "ONLINE SENIORI " educirat će se 1.200 osoba treće dobi u BiH. Održavanjem 7.200 sati radionica tokom trajanja tromjesečnog projekta na području Sarajeva, Mostara i Zenica, značajno će se povećati stopa informatičke pismenosti osoba treće dobi u BiH.

Radionice će se održavati u Gerontološkom centru u Sarajevu u Nedžarićima, a  projektom je planirano obuhvatiti 600 polaznika u glavnom gradu BiH  i time održati planiranih 3.600 sati edukacije.

Edukacije u GC će se održavati radnim danima.

Na edukacije se prijavljuje na broj telefona 033 846 846,  e.mail - onlinesenior[email protected], ispunjavanjem prijavnica dostavljenih u prostorijama Telemacha - Stup, BBI ili prostorije Gerontološkog Centra.

 

Iako ima 84 godine, Nada Potrtić kazala je da jedva čeka da stekne osnovno znanje, kako bi mogla koristiti internet.

- Sin mi je u Americi i dobro bi mi došlo da na ovaj naćin komuniciram s njim. Ovo nam je prvi čas i jako mi je interesantno - kazala je Potrtić.

I Nada Paloš rekla nam je da jedva čeka da napravi Facebook profil.

1gerontoloski-centar

- Imam mnogo prijatelja sa kojim bih voljela da se čujem i ovo je idealna prilika da stupim s njima u kontakt - dodala je Paloš.

Voditeljica projekta Edina Kurić-Zorlak navela je da su učesnici oduševljeni idejom i da su zadovolojni njihovim početničkim znanjem.

- Usluge mogu koristiti i osobe koje nisu korisnici centara u gradovima u kojim projekt bude realiziran. Polaznici će dobiti diplomu o pohađanom kursu. Gerantološki centar će dobiti modernu tehnologiju koja će tu ostati - kazala je Kurić-Zorlak.

 

NA VRH

Podijeli članak na