SARAJEVO

Naredne godine eksterna matura polagat će se iz tri predmeta

Učenici pokazali najlošije znanje iz matematike

F. N.

19.6.2015

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo na čelu s resornim ministrom Elvirom Kazazovićem, održalo je press konferenciju na kojoj su prezentirani podaci o eksternoj maturi koja je završena prije dva dana.

Maturu je polagalo 4.269 učenika, i to 4. 116 iz KS, a 153 učenika iz drugih kantona. Eksterna matura sprovodila se u 68 osnovnih škola. Ukupan broj obavljenih ispita iz svih predmeta je 21. 322, a prosječan ukupan broj postignutih bodova iz svih predmeta po učeniku je 36.80 (od mogućih 50 bodova).

Od izbornih predmeta hemija, fizika, informatika, geografija i biologija učenici su najmanje interesovanje pokazali za fiziku i informatiku. Niko od učenika nije polagao francuski i arapski, a najmanje osvojenih bodova je iz matematike 5.83.

Na maturu nije izašlo 58 učenika iz opravdanih razloga te je za njih donesena posebna odluka. Misnistar Kazazović je rekao da su najbolje rezultate postigli učenici OŠ "Čengić Vila I" sa osvojenih 42.90 bodova.

- Eksterna matura je jedan od filtera za upis u srednju školu i način da se izvrši provjera znanja. Pravit će se određene reforme što podrazumijeva smanjenje broja predmeta, odnosno da učenici neće polagati pet, već tri predmeta – kazao je Kazazović.

Lamija Husić rekla je da je ovo godine po prvi put viđeno da je matura postala sistem.

- Sva tri dana polaganja protekla su po planu i programu. Uposlenici ministarstva su se nekoliko mjeseci pripremali za ovo testiranje. Iz engleskog jezika i informatike bilo je u pitanjima određenih nejasnoća. Imali smo i nekoliko žalbi roditelja na pogrešno bodovanje, što je komisija korigovala – dodala je Husić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.