SARAJEVO

Prvi postači pokucali na vrata Tetke Zilhe

STARI GRAD Kuhinje spremne za pomoć socijalno ugroženima

E. DRAGUNIĆ

20.6.2015

U Narodnoj kuhinji "Stari Grad" sve je spremno za prve iftare ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana. Zaposlenici ove kuhinje, na čelu sa šeficom Zilhom Šetom, poznatijom kao Tetka Zilha, proteklih dana su danonoćno radili na pripremama kako bi što bolje dočekali prve postače. Njih 200 prijavljenih moći će od 18 do 19 sati preuzeti svoje prve iftare.

Mala primanja

- Odlučili smo da podjela iftara bude u tom periodu kako bi svi mogli na vrijeme stići kućama i na miru se iftariti. Naši korisnici prvi dan dobili su dva somuna, pečeno pile, kolač i pakovanje kafe. Narednih dana bit će uvijek varivo, kolač, ponekad voće i litar mlijeka - priča nam Tetka Zilha.

Telefon, kaže, neprestano zvoni, također pristižu i dobri građani sa svojim novčanim ili donacijama u hrani.

- Presretni smo pristiglom pomoći. Zaista, moram pohvaliti naše građane, iz dana u dan pokazuju veliku humanost. Uvijek nam trebaju riža, šećer, grah, brašno. Nedostaje nam voća i povrća, ali nadam se da će i toga biti - kaže Tetka Zilha.

zilha-seta

Šeta: Novčane donacije

Ona dodaje da su najveći broj njihovih korisnika postača penzioneri s malim primanjima, a puno je i onih koji nemaju pravo na kuhinju.

Samka Efendić ima troje djece i došla je jučer podići svoj iftar. Kazala nam je da njenoj porodici pomoć Narodne kuhinje mnogo znači jer, da nije tog obroka, drugačije ne bi mogla pripremiti iftar.

Tri punkta

Menadžer Regionalnog odbora "Merhameta" Sarajevo Munib Bujak kaže da će se, osim uobičajenih, u centralnoj kuhinji u Švrakinom Selu kuhati još dodatnih 300 obroka dnevno i dijeliti na još tri punkta. Također, planiramo organizirati određeni broj zajedničkih iftara socijalno ugroženim osobama koje nisu naši korisnici.

Pomoć kuhinje "Kruh svetog Ante"

Sekretar Pučke kuhinje "Kruh svetog Ante" Krešimir Ljubas kaže da će u ovoj kuhinji biti uobičajen režim rada, ali, ukoliko se pokaže potreba, oni će rado pomoći.

- Što se tiče ramazana, nemamo nekih posebnih izmjena u našem radu. Jedino ukoliko tetka Zilha zatreba našu pomoć ili nešto budemo zajedno organizirali, mi ćemo rado pomoći kao i do sada - kaže Ljubas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.