ŽUTA TABIJA Sarajlije s gostima uz pucanj topa dočekale iftar

Tradicionalno okupljanje iznad grada

E. DRAGUNIĆ

Trećeg dana ovogodišnjeg ramazana mnogobrojni građani okupili su se sinoć na Žutoj tabiji kako bi uz pucanj topa dočekali iftar. Naša ekipa sinoć je posjetila Tabiju, gdje smo i pored kišovitog i hladnog vremena, zatekli djecu, odrasle, turiste, okupljene oko topa.

Srce prepuno

Nakon što je tobdžija Smail Krivić zapalio fitilj i nakon što je top opalio, označivši vrijeme iftara, začuo se aplauz i oduševljenje okupljenih. Među njima je bila i Safija Dervišević koja nakon 20 godina ponovo dočekuje ramazan u Sarajevu. Ona živi u Australiji, a jučer je čak iz Sanskog Mosta došla sa sestrom Murisom u glavni grad BiH.

- Za mene je ovo poseban trenutak jer dugo čekam da uživo čujem pucanj iz topa. Srce mi je prepuno. Došlo mi je da plačem od sreće. Ramazan je mnogo drugačiji u Sarajevu nego u Australiji - kazala je Dervišević.

Posebni dani

Na Tabiji smo zatekli i dvije studentice historije iz SAD Tedžiri Tetje (Tejiri Tietie) i Stefani Juen (Stephanie Yuen). Kako su nam rekle, prvi put su u Sarajevu i oduševljene su.

top-iftar-zuta-tabija11mk

Tetje i Stefani: Prvi put u Sarajevu 

- Osjećaj je nevjerovatan. Ovih dana je naročito lijepo jer su to posebni dani za muslimane. Drago nam je što smo imale priliku čuti pucanj topa i uživati u pogledu na Sarajevo - rekla je Tetje.

Harun Imamović došao iz Ilijaša

Iftar na Tabiji po prvi put je sinoć s prijateljima dočekao i Harun Imamović iz Ilijaša. Kazao nam je da je poseban osjećaj iftariti na mjestu odakle se vidi cijeli grad i kojeg se pruža pogled na sve sarajevske munare.

top-iftar-zuta-tabija8mk

Imamović (prvi lijevo) s prijateljima 

- Gledajući na televiziji imao sam veliku želju doći i vidjeti kako top najavljuje kraj posta. Ovo se ne može doživjeti nigdje drugo, osim u Sarajevu - rekao je Imamović.

NA VRH

Podijeli članak na