SARAJEVO

Obilježena godišnjica odbrane Aerodromskog naselja i Dobrinje

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe

Fena

21.6.2015

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju izgrađenom u znak sjećanja na hrabre borce koji su živote dali za odbranu domovine, danas je u sarajevskom Aerodromskom Naselju obilježena 23. godišnjica odbrane Dobrinje, Aerodromskog Naselja, naselja C-5, Nedžarića i Brda Mojmilo.

Na ovom mjestu, gdje su se prije 23 godine vodile žestoke borbe za odbranu Dobrinje i Sarajeva, okupili su se predstavnici boračkih udruženja, Mjesne zajednice Dobrinja-B, članovi porodica poginulih boraca, saborci i učenici dobrinjskih osnovnih škola te vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad.

Od 6. do 21. juna 1992. godine na Dobrinji su vođene danonoćne bitke za odbranu Dobrinje, ali je zadnji dan bio odlučujući, kada su borbe okončane odbranom Dobrinje.

Prema riječima učesnika u borbama u ovom dijelu Novog Grada, 21. juna 1992. poginulo je 27 bh. boraca, mladih koji su grčevito branili ovo naselje.

dobrinja2

Ova bitka je bila bitka za život, jer su borci Armije RBiH bili svjesni da će ako padne ovaj dio naselja pasti i Dobrinja, Vojničko i Alipašino Polje.

To je bila ulazna kapija u grad i nije se smjelo ni pomisliti šta bi se desilo da Dobrinja nije odbranjena od agresora.

- Dobrinja je bila veoma važna odbrambena tačka i zahvaljujući njenim hrabrim braniteljima i mudrim komandantima odbranila se od agresora, iako je jedno vrijeme bila u totalnom okruženju - kazao je pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Tajib Delalić.

Dodao je da je prije nekoliko dana završena i obnova imena poginulih branilaca koja su uklesana na spomen-ploči u ulici Habibe Stočević, jer su bila gotovo izbrisana.

Nakon toga u prostorijama Mjesne zajednice "Dobrinja-B" održana je svečana sjednica Savjeta Mjesne zajednice.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.