SARAJEVO

Radnici pitaju gdje su potrošeni milioni od kredita i zarade ZOI-ja

NEVOLJE Situacija u preduzeću vrlo teška, a uposlenici na minimalcu

E. DRAGUNIĆ

27.6.2015

Situacija u preduzeću ZOI '84 i dalje je veoma teška. Radnici su na minimalcu, ne mogu se liječiti jer im Uprava ne uplaćuje doprinose, imaju više od 500 prekovremenih sati koji im nisu plaćeni... Također se pitaju u šta je utrošeno osam miliona KM kredita iz prošle godine, kao i gdje je novac od do sada, kako je više puta naglašavano, najuspješnije poslijeratne zimske sezone.

Mnogo pitanja

Novoimenovani predsjednik Sindikata radnika preduzeća ZOI '84 Rašid Selimović zatražit će tokom ove sedmice od direktora Midhata Hubijara odgovore na sva ova pitanja. Osim ovih, kako je rekao Selimović za "Avaz", sindikalisti će imati još mnogo drugih pitanja.

- Imali smo prošle sedmice sastanak s direktorom Midhatom Hubijarom (SDA). On nam je rekao da mu sva naša pitanja napismeno dostavimo. Zatražit ćemo odgovore na nezakonita otpuštanja radnika, zašto je donesen novi pravilnik mimo zakona, kad ćemo početi dobivati redovne plaće, gdje je novac... Obećao nam je odgovoriti u roku od sedam dana - kazao je Selimović.

Pokušali smo i mi dobiti odgovore na ova i slična pitanja, međutim, Hubijar nije odgovarao na pozive. Od sekretarice u Upravi ZOI-ja saznali smo da je direktor na godišnjem odmoru do ponedjeljka.

Jedan od radnika ZOI '84, koji se, strahujući za svoje radno mjesto, nije želio predstaviti, rekao nam je da direktor Hubijar sprema nove otkaze, a za njega nepodobne uposlenike kažnjava na razne načine.

Bahato ponašanje

- Jednu gospođu koja je obavljala kancelarijske poslove prebacio je na mjesto čistačice. To je katastrofa šta nam radi. Ponaša se kao da je ovo njegova privatna firma. Neki razmišljaju da krenu u proteste, kao prije nekoliko mjeseci - kaže nam ovaj radnik.

Hodžić: Ovo je sramota!

Donedavni predsjednik Sindikata ZOI '84 Alija Hodžić, nakon što je dobio otkaz, rekao je za naš list da se sada nalazi na ulici jer ne može otići ni u penziju.

- Kažu da su uplatili 2,5 miliona KM za doprinose, a nisu. Da je uplaćeno, bio bih u penziji. Ovako me neće niko, ne mogu ni na biro, niti se liječiti, ni u penziju. Ovo je sramota - kazao je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.