SARAJEVO

Kazazović spreman vratiti osmogodišnje obrazovanje

STAVOVI Nakon što su prosvjetari zatražili ukidanje devetogodišnjeg školovanja

A. JAMAKOVIĆ

30.6.2015

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS postoji interes da se, umjesto devetogodišnjeg, ponovo vrati osmogodišnji način školovanja. To nam je potvrdio ministar Elvir Kazazović (SDA), koji je kazao da Ministarstvo nije razmatralo niti evoluiralo dosadašnji rad devetogodišnjeg obrazovanja, ali da će, vjerovatno, napraviti elaborat o tome.

Manje gradiva

- Postoji interes sindikata i jednog broja direktora da se vrati osmogodišnji sistem. Potrebno je prvo uraditi evaluaciju i vrednovati ovo do sada što je bilo, pa tek onda razmatrati vraćanje na osmogodišnje školovanje i smanjiti količinu gradiva za učenike. Nažalost, devetogodišnje školovanje uvedeno je preko noći i bez analize - kazao nam je Kazazović.

elvir-kazazovic-1

Kazazović: Postepeno raditi 

Podsjećamo da su iz sindikata najavili da će za sljedeću godinu napraviti plan da bi se vratio stari način školovanja. U tome su ih podržali direktori i nastavnici koji su mišljenja da su trenutno đaci preopterećeni gradivom.

- Razgovarat ćemo sa svima i napraviti analizu. Od septembra namjeravamo krenuti u reformu nastavnih planova i programa. Vraćanje na osmogodišnje školovanje ne bi trebalo predstavljati problem ukoliko bi se reduciralo gradivo i sve radilo postepeno - dodao je Kazazović.

amela-penava

Penava: Udžbenička politika

Predsjednica Udruženja roditelja u KS Amela Penava slaže se da je prije bilo kakvih odluka neophodno uraditi analizu koja će pokazati je li bilo napretka u odgojno-obrazovnom procesu.

Upisane generacije

- Ništa se ne može odjednom, preko noći, ni ukinuti ni uvesti. Već su upisane generacije devetogodišnjeg obrazovanja i šta ćemo s njima? Krajnji cilj je dubinska revizija nastavnih planova i programa te usklađivanje udžbeničke politike. Da se uradilo ranije, možda bi devetogodišnje obrazovanje izgledalo drugačije - rekla nam je Penava.  

Pregovori sa Sindikatom

Nakon najave iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS da će pokrenuti štrajk zbog neisplaćivanja pravomoćnih sudskih presuda po osnovu tužbi zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora, iz Ministarstva navode da će otvoriti pregovore. U Ministarstvu su kazali da ništa zvanično nisu dobili, ali da su spremni razgovarati sa Sindikatom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.