SARAJEVO

Zbog niskih temperatura i galebovi duže ostali u gradu

NEOBIČNO Mnogi iznenađeni pojavom na obalama rijeka

A. Š. H.- M. H. - E. B.

29.6.2015

Posljednjih nekoliko sedmica mnogi sugrađani iznenađeni su pojavom galebova na obalama rijeka Miljacke i Željeznice. Ove ptice, čije je prirodno stanište u južnim krajevima, u našem gradu proteklih godina mogle su se vidjeti samo u vrijeme zime, kada dolaze u potrazi za hranom.

Prva godina

Nermina Sarajlić iz Udruženja „Naše ptice" kazala nam je da je ovo prva godina da su galebovi i ljeti na našim rijekama.

- Ove ptice obično ljeto provode u Hercegovini, odnosno u Mostaru i Hutovom blatu, gdje imaju puno hrane. Međutim, kako su temperature u Sarajevu još niske, ove ptice su zbunjene i ne znaju da trebaju ići dalje. Očekujem da će se vrlo brzo uputiti prema jugu, a vrlo je moguće da ih sljedećeg ljeta ne bude nikako u Sarajevu - rekla je Sarajlić.

Sive čaplje

Prema njenim riječima, ove ptice je potrebno posmatrati najmanje pet godina da bi se sa sigurnošću moglo reći da su se ovdje nastanile.
 
- Osim galebova, u posljednje vrijeme smo primijetili i veliki broj sivih čaplji na Željeznici. Podsjećam da su patke do prije nekoliko godina bile prava atrakcija u Miljacki, a sada su uobičajena pojava - dodala je Sarajlić te kazala da se zbog klimatskih promjena u svijetu sigurno pomjeraju i staništa ptica.  


Riječ građana

ismet-gazija

Ismet Gazija: - Nisam vidio galebove, ali me ne iznenađuje. U današnje vrijeme, pored svega što se dešava, više ništa nije čudno.

hata-sljivo

Hata Šljivo: - Čula sam da su se pojavili i drago mi je zbog toga. To su neobična i lijepa stvorenja. Nisam ih još vidjela, ali sigurno su tu u potrazi za hranom.

 midhat-subasic

Midhat Subašić: - Ne živim u dijelu grada gdje su se galebovi pojavili. Njihova pojava ne predstavlja ništa posebno, mislim da ne mogu nanijeti štetu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.