SARAJEVO

Bošnjaci protjerani s čelnih pozicija u OV Novi Grad

REAKCIJE SDA radi većine fotelje dijeli samo ostalima

A. ŠETA - HADŽIĆ

2.7.2015

Sjednica Općinskog vijeća (OV) Novi Grad bila je vjerovatno prva u posljednjih nekoliko saziva OV koju su predvodili predsjedavajući i dopredsjedavajući, a među kojima nije bilo nijednog Bošnjaka! Sjednicu je vodila predsjedavajuća Edina Gabela (SDA), koja se izjašnjava kao ostali, a dopredsjedavajući su Ramiz Omerović (BPS), Hasan Hodžić i Hamza Zornić, koji su, također, ostali, te Drago Jurić iz reda Hrvata.

Čuvaju stabilnost

To znači da je rukovodstvo OV neustavno, jer je narušena nacionalna zastupljenost na ovim pozicijama, a na štetu Bošnjaka.

Ovakva situacija nastala je nedavno kada je, umjesto dotadašnjeg dopredsjedavajućeg Jasmina Smječanina (SDA), koji se izjašnjavao kao Bošnjak, postavljen samostalni vijećnik Hamza Zornić.

Na ovako neustavan i nezakonit sastav rukovodstva OV ukazali su članovi Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH, kao najjače opozicione stranke u ovom OV.

- Dajući pozicije samostalnim vijećnicima koji se izjašnjavaju kao ostali, načelnik Semir Efendić (SDA) i predsjedavajuća Gabela na račun Bošnjaka kupuju većinu u OV, kao i sigurnost da će do kraja mandata njihovi prijedlozi pred vijećnicima dobiti podršku - kazao je šef Kluba vijećnika SBB-a Idriz Hodžić.  

bosnjaci

Prema njegovim riječima, većina u OV sa SDA na čelu ovakvim načinom trgovanja, kojim su, dijeleći pozicije, napravili većinu i očuvali stabilnost, protjerala je Bošnjake s čelnih pozicija u OV.

Privilegije pozicije

- Znači li to da u redovima vijećnika nema nijednog sposobnog Bošnjaka ili Bošnjakinje da mogu obnašati barem jednu poziciju zamjenika predsjedavajuće OV i biti počašćeni privilegijama koje ta pozicija sa sobom nosi - istakao je Hodžić.

Osim vijećnika SBB-a, na ovu sramnu činjenicu reagirao je jedino vijećnik SDA Omer Pajević, koji je osudio ovakav postupak svoje stranke.

Bošnjačke interese brane pred izbore

- Kada su u pitanju interesno povezani pojedinci koji bitno utječu na donošenje odluka u OV, nije im važno što je narušena nacionalna zastupljenost. Oni se obično sjete zaštite interesa Bošnjaka i priče o bošnjačkoj ugroženosti samo dok im daju predizborna obećanja - kazao je Hodžić.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.