SARAJEVO

ZBOG SKANDALA SA TROVANJEM DJECE Direktorica JU "Djeca Sarajeva" podnijela ostavku

Nakon više od dva mjeseca

A.U.

1.7.2015

Mirjana Jovanović–Halilović podnijela je ostavku na mjesto direktorice Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, a o tome je Upravni odbor te ustanove obavijstila u pismu.

Jovanović–Halilović navodi u pismu kako je vjerovala da da će sturka pomoći svima da se trovanja djece u vrtićima nikada ne ponove, podižući internu kontrolu i prevenciju na veći nivo.

"Za više od dva mjeseca, ništa se nije desilo, tako ni ja, kao posljednja u lancu odgovornosti, ne mogu osjećati krivicu i odgovornost za nešto na šta nisam mogla uticati i što nije nastalo u mojoj ustanovi“, navodi se u pismu.

Dodaje da se u izvještaju sanitarne inspekcije ne navode propusti zaposlenika JU „Djeca Sarajeva“.

"Nečasno je dozvoliti da se okrivi samo jedna osoba, a stvarni problem zataška. U prilog tome govori i usmena potvrda iz sanitarne inspekcije u kojoj sam saznala da su morali u izvještaju predložiti krivičnu prijavu protiv mene, kao odgovornog lica, a dobavljača novčano kazniti, iako i danas postoji zabrana dobavljanja mliječnih proizvoda od istog“, dodaje Jovanović – Halilović u pismu.

Predstavnica roditelja Danka Zovko-Delalić kazala je za "Avazov" portal da je čin ostavke izgubio na snazi samim tim što nije došao onda kada je trebalo, odnosno prije dva i po mjeseca. 

Napominje da roditelji i dalje Jovanović-Halilović smatraju najodgovornijom. 

"Nismo svoju djecu povjerili nijednoj firmi dobavljaču hrane, već njoj. Ona je glavni krivac", kaže Zovko-Delalić. 

Kaže da je pričala sam sa roditeljima o ovome, i dosta njih je kazalo da ne bi ni tužili JU "Djeca Sarajeva", da je ostavka došla kada je trebalo. 

"Nismo digli tužbu zašto što želimo odštetu, jer ono što se desilo nama niko ne može nadoknaditi. Želimo da se ubrza kažnjavanje odgovornih za trovanje djece, jer ispalo je, eto, da je neka krava na nekoj farmi kriva jer je od njenog mlijeka napravljen sporni mileram", zaključuje Zovko-Delalić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.