SARAJEVO

Nadzorni organ otkrio brojne i velike propuste tokom gradnje "Kumrovca"

Zavod za izgradnju KS povukao se iz projekta

Autor:S. MUHIĆ

3.7.2015

Stručnjaci Zavoda za izgradnju KS napustili su gradilište na zgradi Doma zdravlja “Novi Grad”, poznatijoj kao “Kumrovec”, gdje su bili angažirani kao nadzorni organ radova, saznaje „Dnevni avaz“. Naš list u posjedu je i dokumenta kojim je direktorica Zavoda za izgradnju Ljiljana Pelidija obavijestila čelnicu Doma zdravlja Dženanu Tanović da ubuduće Zavod neće nadzirati rekonstrukciju objekta.

Trošenje novca

Prema informacijama našeg izvora bliskog Vladi i Domu zdravlja KS, Zavod za izgradnju iz projekta se povukao zbog brojnih neregularnosti prilikom izgradnje objekta, u koji će biti uloženo nekoliko miliona maraka.

faksimil-dom

Faksimil dijela pisma koje je Pelidija poslala Tanović

- Oni su ukazivali na brojne nepravilnosti, ali reakcije s druge strane nije bilo. Svoja upozorenja, u kojima su navodili propuste, još u martu su slali i ministrici zdravstva KS Emiri Tanović-Mikulec, odnosno Vladi KS te Upravi Doma zdravlja, ali odgovore nisu dobili - rekao je „Avazov“ izvor.

dom-zdravlja

Kako nam je potvrđeno, među nepravilnostima se navode probijeni rokovi za završetak radova, nekvalitetno urađena statika objekta, loše vođenje građevinskih knjiga, a problema ima i kada je u pitanju trošenje novca.

Šutnja u Domu zdravlja

Iz Doma zdravlja jučer nisu odgovarali na naše upite o navedenim neregularnostima te o tome zašto je Zavod za izgradnju napustio gradilište.

Rade bez nadzora

Nakon što je Zavod za izgradnju prestao nadzirati radove, kako nam je rečeno, nije izabran drugi nadzorni organ. To znači da se na objektu “Kumrovec” već nekoliko mjeseci radovi izvode bez ikakvog nadzora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.