SARAJEVO

Iftari na Žutoj tabiji za postače su posebni

TRADICIJA Ramazanska atmosfera osjeti se na svakom koraku

Autor:A. JAMAKOVIĆ

2.7.2015

Ramazani u Sarajevu su posebni, to se riječima ne može opisati, kazali su nam neki od vjernika koji su sinoć iftarili na Žutoj tabiji. Nakon što je tobdžija Smail Krivić pucnjem označio kraj posta 14. dana ramazana, što je tradicija stara u gradu više od stotinu godina, sa munara su zasijali kandilji i počeli ezani.

Miris somuna

Miris somuna širio se tabijom, a punog stomaka svi su bili raspoloženiji za razgovor.

- Prvi put sam ovdje za ramazan, posebno se osjećam, ovo bi svaki vjernik trebao doživjeti. Prizor kako svi zajednički iftare je prelijep. Ovu tradiciju moramo čuvati - kazao nam je Muhamed Ikanović, koji je na tabiju došao s porodicom.

muhamed-ikanovic

Ikanović: Čuvati tradiciju

Sugrađanka Merjem Gracić sa prijateljicom i djecom također je iftarila na tabiji.

- Atmosfera je romantična i sevdalijska. Osjeti se da je ramazan - kazala nam je Gracić.

iftar-tabija2

Gracić (desno) sa prijateljicom i djecom

Sa prijateljima na iftaru bila je i Elma Fejzović. Kazala nam je da tradicionalno dolazi za ramazan na tabiju i da se osjeća fenomenalno.

Predavanja Bugarija

I dok je dio posjetilaca nakon iftara ostao na tabiji čekajući program ramazanskog festa, neki su krenuli prema Baščaršiji, da uz kafu i kolač popune vrijeme do teravije. Ulice su za to vrijeme, kao i svaku noć ramazana, bile prepune, a Saračima se gotovo jedva prolazilo.

Poslije teravije zauzeta su bila sva mjesta u Kolobara hanu, koji je u 15. stoljeću izgradio osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković. Kao i proteklih noći, s nestrpljenjem su se čekale "Ramazanske večeri" na kojima je gost predavač hafiz Sulejman Bugari, a koja traju skoro do sehura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.