SARAJEVO

SKANDALOZNO Smjenjuju sposobnog Crnkića da vrate podobnog Gavrankapetanovića koji je pod istragom

Vlada KS provodi naloge iz vrha SDA

S. M. - Es. D.

3.7.2015

Nakon što je Općinski sud donio nepravomoćnu presudu u korist bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS Farisa Gavrankapetanovića, koji je tužio Vladu KS jer ga je septembru 2013. godine smijenila s te pozicije, očekuje se da će Vlada, odnosno Pravobranilaštvo KS, uložiti žalbu Kantonalnom sudu, na koju ima pravo jer presuda nije izvršna.

Nezakonit rad

Gavrankapetanovića je, inače, smijenila Vlada u prošlom mandatu, koju je, kao i aktuelnu vlast u KS, predvodila SDA, a zbog nezakonitog rada, odnosno sklapanja 24 ugovora bez saglasnosti Upravnog odbora Zavoda, zbog čega se u Tužilaštvu KS protiv njega vodi istraga.

Nakon što je smijenjen, bivši direktor Zavoda putem Suda je tražio privremenu mjeru, odnosno da ga vrati u fotelju dok ne bude završen sudski proces. Ali takav Gavrankapetanovićev zahtjev odbijen je dva puta jer je smijenjen po zakonu.

Budući da se radi o nepravomoćnoj presudi Općinskog suda, na koju će biti uložena žalba te će o svemu odlučivati Kantonalni sud, jasno je da Gavrankapetanović ne može biti vraćen na čelnu poziciju ZZO-a.

Međutim, i pored ovoga, Vlada KS s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu jučer je pokrenula postupak razrješenja aktuelnog direktora ZZO-a Kenana Crnkića, koji je Zavod izveo na zelenu granu, a nakon što je od Gavrankapetanovića naslijedio milionske dubioze.

Radikalno krilo

Simptomatično je to što je Vlada ovakvu odluku donijela baš u vrijeme kada se najavljuje povratak Gavrankapetanovića na čelo ZZO-a, kojeg je zbog nezakonitog rada i istrage Tužilaštva protiv njega upravo Vlada KS smijenila. Prema informacijama „Avaza“, Gavrankapetanovića, koji je kao bivši direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu ovu ustanovu ostavio u dubiozi od oko 100 miliona KM, a milionske minuse pravio je i kao direktor ZZO-a KS, radikalno krilo SDA, a prema nalogu direktorice Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ponovo želi vidjeti na čelu Zavoda.

Crnkić izabran putem konkursa  

Presuda Općinskog suda u vezi s Gavrankapetanovićem, na koju će biti upućena žalba, ne bi se trebala dovoditi u vezu s aktuelnim direktorom ZZO-a Kenanom Crnkićem. Prije svega zbog činjenice da je Crnkić izabran legalno, putem konkursa, i to pola godine nakon smjene Gavrankapetanovića. Crnkić će i nakon jučerašnjeg poteza Vlade ostati na čelu ZZO-a, a u slučaju definitivne smjene, postoji mogućnost da ga sud ponovo vrati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.