SARAJEVO

Lješnici i bademi od 35 do 50 KM po kilogramu!

SKUPOĆA Zbog previsokih cijena na pijacama prepolovljena prodaja

A. NUHANOVIĆ

5.7.2015

Cijene namirnica u BiH, posebno voća i povrća, i pored toga što im je sezona, poprilično su visoke. Kupci, umjesto u kilogramima, već odavno uzimaju na komad žaleći se da je sve dosta skuplje nego lani. Ističu da se u ovo vrijeme prošle godine paradajz mogao kupiti za pola marke ili 70 feninga po kilogramu, dok sada na sarajevskim pijacama košta i do 2,5 KM, zavisno od kvaliteta. 

Ogorčeni kupci 

Također, cijena paprika, krastavaca i mladog krompira na pijacama je viša od 2 marke, dok su u julu prošle godine koštali manje od jedne KM. I voće je veoma skupo, pa se tako jagode, trešnje i maline prodaju za četiri ili pet KM po kilogramu, dok borovnice koštaju čak osam maraka. 

- Sve je preskupo na svakoj pijaci. Šokiraju me cijene, pogotovo voća poput jagoda i kajsija. S druge strane, proizvodi su nekvalitetni, prskani i neprirodni. Ove cijene su za nas, koji radimo za minimalne plaće, neprihvatljive pa uzmem po jedno ili dvoje od onoga što mi treba. Očito se u gradu više ne isplati živjeti - kazala nam je Sarajka Halima Bitić. 

Stari luk građani mogu nabaviti za 1 KM po kilogramu, dok mladi košta dvije KM. Istu cijenu imaju i krompir, rotkva i mrkva. Zelena salata košta tri KM, dok je cijena bijelog luka čak osam KM. Najjeftinije su jabuke i banane - od 1,5 do 2,5 KM za kilogram. 

Vrtoglav skok 

Drastično su povećane cijene i oraha, badema, lješnika, koje samo rijetki mogu kupovati na kilogram, a većina građana već odavno uzima na grame.

Ipak, ako neko želi kupiti cijeli kilogram badema ili lješnika, morat će izdvojiti i do 50 KM u trgovačkim centrima, dok se na pijacama mogu naći i za 35 maraka.

U marketima je tako cijena badema s tridesetak skočila na vrtoglave 42 KM, dok je cijena oraha od 23 do 27 KM, zavisno od kvaliteta i mjesta prodaje. 

Prodaja opala za 20 posto  

Kako su nam kazali trgovci, cijene povrća na bh. pijacama neće padati ni u narednom periodu, a nisu isključena ni nova poskupljenja. Ističu da je posla malo te da se ne može ni porediti s ranijim godinama, kada su pijace bile pune mušterija.

- Ljudi se iznenade kada vide cijenu, ali opet se ponešto proda. Kod mene je prodaja opala za 20 posto, a kako vidim, slično je i kod drugih - kazao nam je jedan od trgovaca na sarajevskoj pijaci Ciglane. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.