SARAJEVO

Vlada KS se zadužuje za novih 20 miliona KM

KREDITI Da bi zakrpila rupe u budžetu

E. DRAGUNIĆ

8.7.2015

Ministarstvo finansija KS raspisalo je javni poziv za dugoročno kreditno zaduženje KS u iznosu od 20 miliona KM! U pozivu koji je objavljen na internet-stranici ovog ministarstva kao razlog za novo zaduženje Vlade KS navodi se "pokriće dijela deficita u budžetu KS iz prethodnih godina".

Krpljenje rupa

To će značiti, kako su za naš list ustvrdili zastupnici opozicionih stranaka u Skupštini KS, novo krpljenje silnih rupa u budžetu. Svi su složni da je ovo očajnički čin Vlade KS na čijem je čelu Elmedin Konaković (SDA).

Adnan Solaković, šef Kluba poslanika SBB-a, lidera opozicije u Skupštini KS, kaže da je najlakše biti premijer i vladajuća stranka u ovoj državi dižući kredite i uvodeći narod u dužničko ropstvo. 

konakoviceva-vlada-ks

Zastupnici Skupštine KS: Očajnički čin Vlade KS na čijem je čelu Elmedin Konaković

- Ovo je scenarij Grčke. To će se desiti ako se ne promijeni vlast i ne dođu sposobni ljudi koji mogu voditi ovu državu naprijed. Kanton i država idu u stečaj ako se ovako nastave ponašati. Novim zaduživanjem oni neće ništa postići, samo sebi produžavaju agoniju da bi ostali što duže na vlasti - ističe Solaković.

Zastupnik SDP-a u Skupštini KS Slaviša Šućur kaže da je ovo zaduženje i najavljeno.

- Kao posljedica dugogodišnje neodgovorne politike očita je kriza budžeta KS i sada sve to, jednostavno, dolazi na naplatu. Bojim se da ćemo doživjeti totalni finansijski slom. To su loša rješenja jer ne postoje nikakvi pokazatelji kako pojačati prihode i na koji način otplatiti ta zaduženja. Otkako postoji Kanton, nikad nije bilo teže - navodi Šućur.

Da je ovo rezultat dugogodišnje loše vlasti, ustvrdio je i zastupnik Naše stranke u Skupštini Edin Forto. On kaže da KS ima akumulirani deficit od 90 miliona KM.

Protiv zaduženja

- To je višegodišnji problem, Vlada troši više nego što ima. Ogromni budžetski aparat potražuje više nego što Kanton može prikupiti kroz poreze i ostale prihode. To je naša realnost. Mi smo protiv svakog daljnjeg zaduženja - potcrtava Forto.

Rok otplate kredita pet godina

Javni poziv je raspisan u pet lotova, koji predviđaju zaduženje od jednog, dva, tri, četiri i deset miliona KM. Predviđeni rok otplate kredita je pet godina s grejs periodom od godinu i godišnjom kamatom od šest posto. Ponude se primaju do 17. avgusta, kada će biti odabrani najpovoljniji ponuđači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.