SARAJEVO

SRAMOTNO Šta će biti s platanima starim više od 100 godina

Nadležni zaboravili na Park Mirze i Davora

Autor:A. J./S. B.

15.7.2015

Sanacija stabala platana u Parku Mirze i Davora koji su prošle godine oštetili kamenu ogradu još nije počela, a, kako smo se uvjerili na licu mjesta, ne radi ni fontana. Budući da je riječ o parku koji nosi ime po legendama grada Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću i koji se nalazi u centru grada, pored zgrade Predsjedništva BiH, građani smatraju da bi nadležni trebali više voditi računa o ovom prostoru.

Korijenov sistem

Gradska uprava i Ministarstvo prostornog uređenja KS, kako je "Avaz" pisao, prošle godine zatražili su od preduzeća "Park" da reagira. Izvršni direktor u "Parku" Suad Hećo kazao nam je da ne mogu ništa raditi bez ekspertize stručnjaka sa Šumarskog fakulteta koju još nisu dobili.

- Korijenov sistem je izašao van i, ukoliko je taj dio "mrtav", mogao bi se ukloniti motornom pilom. To su, međutim, pretpostavke i ništa ne smijemo raditi dok struka ne kaže svoje mišljenje - kazao nam je Hećo.

park-mirze2

 Ne radi ni fontana

S druge strane, profesor sa Šumarskog fakulteta Ćemal Višnjić tvrdi da nisu dobili zahtjev za analizu stabala, ali da bi vrlo brzo izašli na teren ukoliko se to desi.

Uraditi analizu

- Platani su stari više od stotinu godina i treba se uraditi njihova analiza. Imaju kulturno-historijski značaj i bila bi šteta da se uklone. U normalnim vremenskim uvjetima ne postoji opasnost da se stabla sruše, ali bi se trebala analizirati s obzirom na to da veliki broj šetača svakodnevno prolazi tim putem i postoji potencijalna opasnost - pojasnio je Višnjić.

 Riječ građan

senada-dragovic

Senada Dragović: - Ovo je sramota, jedan od najljepših parkova, a ovako zapušten. Ne žele sanirati park koji se nalazi iza zgrade Predsjedništva.

 

esma-bugari

Esma Bugari: - Sramotno je da je park koji je u centru grada pun smeća, da fontana ne radi... Primijetila sam da ove ploče padaju na trotoar i da ih niko ne sanira.

 

nijaz-sabanovic

Nijaz Šabanović: - Ne mogu vjerovati da nadležni mogu gledati ovo ruglo. Sramota je da park koji nosi ime dvojice velikana ovako izgleda.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.