SARAJEVO

Hoće li biti srušena Konakovićeva vlada

Nestabilna većina u KS pred potpunim slomom

Autor:E. DRAGUNIĆ

16.7.2015

Vlada KS s premijerom Elmedinom Konakovićem (SDA) na čelu, kako se počelo pričati u političkim krugovima, uskoro bi mogla biti rekonstruirana, što bi značilo i raspad aktuelne parlamentarne većine SDA, DF-a i BPS-a. Ovu informaciju jučer su objavili neki portali, a, navodno, odluka je donesena na sjednici Predsjedništva SDA, koja želi raskinuti partnerski odnos s DF-om na svim nivoima. Prema navodima, cilj je da s pozicije skinu premijera Konakovića i dvojicu ministara - privrede Muharema Šabića te obrazovanja, nauke i mladih Elvira Kazazovića.

Vlast bez SDA

Tragom te informacije, ministar kulture i sporta KS i predsjednik KO DF-a Samer Rešidat kazao nam je da SDA, ako kreće u rekonstrukciju, treba pitati na koji način to misli uraditi. 

- Nemamo takve informacije. Ukoliko, pak, SDA krene u rekonstrukciju, isto tako i DF može krenuti u taj posao. Svako ima pravo ići u rekonstrukciju Vlade. Međutim, ne vidim nijedan vrijedan razlog za takvo nešto - kazao je Rešidat.

samera-residata

Rešidat: Nema informacije

Generalni sekretar DF-a Sifet Podžić također se pita kako SDA planira prevesti rekonstrukciju Vlade KS, ako i razmišlja o tome. 

- Nas, definitivno, poslije uredbe Vlade Federacije BiH od SDA više ništa ne može iznenaditi. Mislim da su se malo preračunali u Sarajevu. Ako to hoće, možda se može odraziti i suprotno. Što ne bi DF napravio vlast bez SDA? I to je moguće. Ne kažem da mi to radimo, ali je teoretski moguće - rekao je Podžić.

Dobro funkcionira

S druge strane, Konaković je jučer za "Avaz" kazao da je on protiv novih političkih turbulencija te da ne zna da bilo ko razmišlja o rekonstrukciji Vlade.

- Koalicija SDA - DF u KS funkcionira veoma dobro. Ali sigurno ima i onih kojima naša odlučnost da neke procese vodimo ne vodeći računa o tome ko pripada kojoj političkoj partiji - smeta. Ne čudi me da pojedinci ovakvim informacijama pokušavaju destabilizirati rad Vlade - dodao je Konaković.

Solaković: SDA nigdje nema većinu

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH, lidera opozicije u Skupštini KS, Adnan Solaković kazao je da, ukoliko se SDA odluči na rekonstrukciju Vlade, onda sama sebi potpisuje smrtnu kaznu. 

adnan-solakovic3

Solaković: Potpisuju sebi kaznu

- S kim to planiraju uraditi? S DF-om neće, s nama neće, a nećemo ni mi s njima. Čisto sumnjam i da će s njima i Naša stranka. SDA nigdje nema većinu, ne znam kako misle rekonstruirati Vladu, ako im je to cilj - naveo je Solaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.