SARAJEVO

Kako će asistent za doktorat dati 20.000 kada mu je plaća 1.000 KM?!

Očekuju se prijedlozi izmjena Zakona o visokom obrazovanju

Autor:A. JAMAKOVIĆ

18.7.2015

Nakon brojnih inicijativa, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS raspisalo je poziv za dostavu sugestija za izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju. Rok za dostavu prijedloga produžen je do kraja jula, a, kako navode u Ministarstvu, nakon analize prijedloga, odlučit će hoće li zvanično pokrenuti izmjene i dopune ovog zakona.

Idealni uvjeti

U Sindikatu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) smatraju da je glavni nedostatak trenutnog zakona taj što se uposleniku UNSA-e, ukoliko za pet godina ne uspije ispuniti kriterije za napredovanje, poništavaju svi naučni radovi koje je uradio u tom periodu.

berko-zecevic11

Foto: Avaz (Zečević: Sve ispočetka)

- Onda mora raditi sve ispočetka, kao da ništa nije radio, što je iracionalno. Plaće su niske, a napredak u struci mnogo košta. Neko ko je napisao ovakav zakon, vjerovatno ne živi u BiH ili ima primanja negdje drugo. Dosadašnje izmjene odnosile su se na to kako bismo trebali da djelujemo u idealnim uvjetima, kao da imamo novca i dovoljno nastavnika - kazao je Zečević.   

Iz Sindikata napominju da će insistirati na tome da naučni radovi važe do stjecanja uvjeta za više zvanje te da se ne postavljaju kriteriji koji ne odgovaraju trenutnoj finansijskoj situaciji u zemlji i kadrovskom kapacitetu UNSA-e.     

Kupovina knjiga

- Zahtijevat ćemo da se stvore uvjeti za plaćanje doktorskog studija. Kako će asistent za doktorat dati 20.000 kada mu je plaća 1.000 KM! Znači da 20 mjeseci ne treba jesti da bi platio studij, a u tu cijenu nisu uračunati odlazak na usavršavanje, izvođenje nekog eksperimenta, kupovina knjiga... - dodao je Zečević.

Izmjene u dva pravca

U Sindikatu UNSA-e smatraju da je ovakav potez Ministarstva novina u demokratičnosti jer će se na ovaj način dobiti kvalitetno rješenje.

- Smatram da će izmjene ići u dva pravca. Jedan je razrješenje problema koji se tiču primjene zakona, a koji se odnose na profesore i asistente, a drugi rješavanje tenzija između Upravnog odbora Senata i Rektorata UNSA-e. Treba jasno razlučiti kompetencije akademske zajednice i Upravnog odbora - kazao nam je Zečević.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.