SARAJEVO

Na mjestu stadiona Koševo bilo je veliko jezero

STARO SARAJEVO Gdje su nekada bila kupališta

A. NALO

26.7.2015

Kotlinu u kojoj se formira grad, od davnina krasi kontinentalna klima, s oštrim zimama i vrućim ljetima. Baš ta vruća ljeta znala su u Sarajevu donositi i probleme, naročito kada bi presahli lokalni izvori i vrela, govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Praški student

Da bi se rashladili, pravili su kupališta na Miljacki i pritokama. Voda bi se pregrađivala i pravile bi se male brane, tj. bentovi. Prvu pravu drvenu branu napravile su Osmanlije iznad Isa-begove tekije, a po njoj je to područje dobilo ime Bendbaša. U doba Austro-Ugara, oni su otvorili prvi pravi bazen u Bosni, baš tu na Bendbaši.

U to doba, August Braun formirao je još jedno poznato kupalište, i to u formi vještačkog jezera. Napravljeno je na kraju Sarajeva, prema Pofalićima, blizu Željezničke stanice. Na Velešićkom potoku ovaj čuveni austrijski poduzetnik i građevinski inžinjer napravio je jezero koje se nazvalo po njemu - Braunovo.  

- To je jezero trajalo do poslije Prvog svjetskog rata, a isušeno je u doba stare Jugoslavije. Tuda je poslije prošla i željeznička pruga i napravljeni su peroni – pojašnjava Garibija.

Sarajevo je imalo još jedno veliko jezero, na lokalitetu današnjeg stadiona Koševo. Formirao ga je Koševski potok, a kao uspomena na njega, ostalo je ime kvarta i porodilišta Jezero. Izlijevalo se kroz jednu uvalu i nastavljalo put kao Koševski potok, niz današnju Alipašinu ulicu.

- Sarajlija, praški student Mihajlo Mišo Semijan došao je na ideju da to jezero urbanizira i od njega napravi pravo kupalište. Napravio je betonsku branu sa tri klapne, koje su se ručno dizale. Naručio ih je od mašinskog inžinjera Branka Ećimovića, koji je bio i vlasnik fabrike na Grbavici – ističe Garibija.

Drvene kabine

Površina je bila 5.000 kvadratnih metara, a dubina 2 metra. Voda je ulazila preko grubog i finog filtera čime se održavala kristalna čistoća. Imalo je travnate obale i dno popločano kamenim pločama te drvene kabine. Imalo je i objekt za kućepazitelja, restoran gdje su kupači mogli jesti te prodavnicu. Kuriozitet je bio što je imalo i ljekarsku ordinaciju i zaposlenog ljekara. 

Vodeni sportovi

Ovo jezero sa skakaonicama bilo je pokretač vodenih sportova u Sarajevu, a trajalo je do gradnje stadiona Koševo 1947. Gradske vlasti tada su odlučile da tu podignu stadion. Kako Sarajevo ne bi ostalo bez kupališta, vlasti su odlučile da 1958. naprave treće sarajevsko jezero i veliku branu na Bendbaši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.