SARAJEVO

Rešidat tvrdi da funkcije neće dobiti stranački kadrovi

SAZNAJEMO Uskoro konkursi za izbor direktora u institucijama kulture

A. JAMAKOVIĆ

8.8.2015

Nakon što je Kantonalna vlada imenovala članove upravnih i nadzornih odbora u nekoliko kulturnih institucija, očekuje se da će ove ustanove uskoro dobiti i nove direktore. To se, prije svega, očekuje u Narodnom pozorištu i Centru za kulturu KS, gdje funkcije direktora obavljaju vršioci dužnosti, a riječ je o Gordani Hrenovici i Goranu Rašiću.

Rješenja o imenovanju

Rašić nam je kratko kazao da nije razmišljao hoće li ostati na ovoj funkciji, već da se fokusirao na posao odnosno na organizaciju Baščaršijskih noći. Nove upravne odbore na posljednjoj sjednici Vlade dobili su i Sarajevska filharmonija te Pozorište mladih i Teatarski festival MESS.

Hrenovica je v. d. direktorice Narodnog pozorišta od decembra 2013. godine, dok Rašić odnedavno obavlja ovu funkciju jer je riječ o novoformiranoj instituciji nastaloj spajanjem Bosanskog kulturnog centra (BKC), „Collegium artisticuma“ i „Sarajevo arta“.

samer-residat

Rešidat: Profil kandidata

Ministar kulture i sporta KS Samer Rešidat (DF) kazao nam je da će konkursi za direktorske funkcije biti raspisani čim nadzorni i upravni odbori dobiju rješenja o imenovanju.

Iako je praksa stranaka na vlasti da u javne institucije postavljaju svoje kadrove, Rešidat tvrdi da to neće biti slučaj.

Težak položaj

- Neće biti stranačkih podjela funkcija kako je to bilo ranije i što je dovelo ove institucije u veoma težak položaj. Na javnim pozivima neće se tražiti nepotrebni dodatni uvjeti, niti će biti spuštanja kriterija zarad nekoga. Na upravnim odborima je da ocijene koji profil kandidata je najbolji za napredak pojedine institucije - kazao nam je Rešidat.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.