SARAJEVO

PROBLEMI Trotoari zakrčeni vozilima, a parkinzi gotovo prazni

Zašto se stanarima naplaćuje parkiranje ispred zgrada

F. MUSTAFIĆ

8.8.2015

Mještani Dobrinje žale se da im na parkinzima ispred zgrada naplaćuju parkiranje. Kako kažu, većina parkinga koji se naplaćuju su poluprazni, a da bi izbjegli plaćanje, automobile ostavljaju na trotoarima i drugim pješačkim stazama, trgovima... 

Malo prostora 

Da je na Dobrinji sve manje prostora za parkiranje, potvrdio nam je i građanin Aleksandar Pejić.

- Parkinga ima, ali mi nemamo gdje besplatno ostaviti vozilo. Ranije smo automobile ostavljali iza zgrade i nije bilo nikakvih problema. Iako godinama živim na Dobrinji i nikad nisam plaćao mjesto za parking, sada moram – rekao je Pejić. 

Sabina Ahmetović kazala nam je da vozači, kako bi izbjegli plaćanje parkinga, automobile ostavljaju na mjestima predviđenim za pješake. 

- Vozila su posvuda! Na nekim mjestima vozači su poskidali i čunjeve s trotoara kako bi mogli parkirati. Parking nam naplaćuju ispred zgrada u kojima smo kupili stanove, iako nam je rečeno da bi to trebali biti parkinzi za stanare – rekla je Ahmetović. 

Boračka udruženja

Predsjednica Savjeta MZ Dobrinja C Kana Ramić kazala nam je da na prostoru samo ove mjesne zajednice postoji pet velikih parkinga. 

parking-pun-dobrinja

Uklonili čunjeve da bi parkirali vozilo na trotoar

- Četiri parkinga održavaju članovi boračkih udruženja s područja naše općine i naplaćuju ih. Jedan je još besplatan. Nastojimo pronaći što više slobodnih mjesta za besplatno parkiranje, jer mnogi ne mogu mjesečno izdvojiti 40 ili 50 maraka za parking – dodala je Ramić. 

Općina dala dozvolu za rad 

Pokušali smo razgovarati i s predstavnicima boračkih udruženja koji naplaćuju parkinge u ovom naselju. Međutim, samo su kratko prokomentirali da im je Općina dala sve potrebne dozvole da rade te da građani nemaju pravo da se bune. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.