SARAJEVO

Hoće li ViK uvesti i dnevne redukcije vode

Većina naselja noću ostaje bez napajanja

E. D. A.

11.8.2015

U većini gradskih naselja i dalje su stalne redukcije vode u noćnim satima, što posebno teško pada starijim sugrađanima i porodicama sa malom djecom. 

Obaranje pritiska 

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” (ViK) upozoravaju da je potrošnja vode, zbog visokih temperatura, veća za 40 posto pa su prisiljeni noću obarati pritisak u cijevima kako bi se osigurale dovoljne količine vode u rezervoarima. 

- Ukoliko se nastavi s enormno visokom potrošnjom, bit ćemo prisiljeni obarati pritisak i u dnevnim satima – navode iz ViK-a. 

Naša ekipa obišla je jučer nekoliko naselja, a kako su nam kazali stanovnici, redukcije su i dalje stalne u noćnim satima.  

Stanovnici Sokolović-Kolonije bez vode ostaju od ponoći do pet ujutro. Slična je situacija u Aerodromskom Naselju te na Ilidži.

- Noću bude mnogo manji pritisak. Nadam se da ipak neće biti redukcija i tokom dana – kazao nam je Ilidžanac Irnes Koprdža.

Zrak u cijevima 

Vode u noćnim satima nemaju ni mještani Koševskog Brda pa su prinuđeni puniti kanistere. Bez vode ostaju i stanovnici Otoke, Čengić-Vile, Marindvora, naselja u Starom Gradu... 

- Teško je bez vode noću. Cijevi se za to vrijeme napune zrakom, koji poslije građani plaćaju – rekao nam je Petar Ostojić s Koševskog Brda.

Bez vode viši spratovi
  

I u Novom Sarajevu vode noću nema. Sugrađanka s Grbavice Šemsa Mehinović kazala nam je da ima sreće, jer ima vode s obzirom na to stanuje u prizemlju. 

- Komšije koje žive na višim spratovima, osjete smanjen pritisak poslije ponoći. Najbitnije je da je uredan dotok vode tokom dana – istaknula je Mehinović. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.