AGONIJE Radnici ne mogu ovjeriti knjižicu zbog 27 miliona maraka duga

Vlada, Uprava GRAS-a i ZZO ne rješavaju problem

F. MUSTAFIĆ

Radnici preduzeća GRAS, kako trenutno stvari stoje, još zadugo neće moći ovjeriti svoje zdravstvene knjižice. Osim brojnih problema koji ih muče, jedan od gorućih je taj što nemaju pravo na liječenje jer njihova firma Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS nije uplatila 27.700.000 maraka.

Štetan protokol

Problem je i to što još nije realiziran protokol koji su potpisali predstavnici Vlade, GRAS-a i ZZO-a, a prema kojem je GRAS mjesečno trebao uplaćivati 90.000 KM duga Zavodu. Kako saznaje „Avaz“, radi se o izuzetno štetnom protokolu koji Vlada nasilu želi nametnuti ZZO-u, a kojim se neće smanjiti dug. Osim toga, ovim protokolom krše se i zakoni.

besim-hamidovic

Hamidović: Nestrpljivi smo

Ipak, kako nam je kazala v. d. direktora Zavoda Safeta Borovac, radnici GRAS-a vrlo brzo mogu očekivati konačno rješenje ovog problema.

- Zbog zakonskih procedura ranije nismo mogli riješiti ovaj problem. Očekujem da ćemo što skorije riješiti agoniju u kojoj se trenutno nalaze radnici GRAS-a – rekla nam je Borovac te dodala da će odluku o ovjeri knjižica morati donijeti i Upravni odbor Zavoda.

Besim Hamidović, predsjednik GRAS-ovog Nadzornog odbora, kazao nam je da svi s nestrpljenjem očekuju primjenu dogovorenog protokola.  

Potez Vlade

- Dogovorili smo da preduzeće GRAS mjesečno ZZO-u uplaćuje 90.000 KM da bi našim radnicima bile ovjerene knjižice. Nestrpljivi smo i očekujemo da će se ovo pitanje konačno početi rješavati. Sve su završili Vlada i ZZO, ne znamo šta se dešava na toj relaciji. Čekamo potez Vlade – kazao je Hamidović.

 Dacić krivi Hamidovića

Nazif Dacić, predsjednik Sindikata vozača GRAS-a, za “Avaz” je kazao da predsjednik NO Besim Hamidović obmanjuje javnost kada kaže da radnici mogu ovjeriti knjižice.

nazif-dacic

 Dacić: Obmanjuju javnost

- To apsolutno nije istina! Naši radnici su pohrlili da ovjere knjižice, međutim bezuspješno. Hamidović je glavni krivac i trenutno najodgovorniji za katastrofalno stanje u kojem se ova firma nalazi – naglasio je Dacić.

NA VRH

Podijeli članak na