SARAJEVO

BUTMIR Kukuruz slabo raste, a i krave daju manje mlijeka

Suša značajno utječe na prinose Poljoprivrednog dobra

A. JAMAKOVIĆ

11.8.2015

Ni visoke temperature nisu mnogo smetale radnicima Poljoprivrednog dobra „Butmir“ dok su jučer u jeku sezone pripremali životinjama hranu za zimu te lagerovali sijeno i slamu. Ipak, vrućina je ostavila traga na kukuruz i travu lucerku pa iz ovog kantonalnog preduzeća očekuju da će prinos biti manji za oko 30 posto.

Teška situacija

- Đubrivo nije aktivno jer nema vlage pa je kukuruz zaostao u rastu, formiranje klipa ide teško, a listovi pri zemlji se suše. Isti problem je i s lucerkom. Što se stočarstva tiče, odnosno proizvodnje mlijeka, ona je prošli mjesec bila smanjena, a u prosjeku smo imali 500 litara dnevno - ispričao nam je prilikom naše jučerašnje posjete preduzeću direktor Jasmin Memišević.   

sijeno-i-kukuruzi1

Bit će manji urodi kukuruza i sijena

Krave su zbog vrućina slabije jele, pa su radnici stanje samo djelimično uspjeli poboljšati prskalicama koje su kvasile štale.

memisevic-i-ostali

Memišević sa saradnicima

Stanje u preduzeću se nakon prošlogodišnjih previranja stabiliziralo iako je finansijska situacija i dalje teška. Od resornog federalnog ministarstva još nisu dobili novac za mlijeko od ove godine, a duguju im se i poticaji za dva mjeseca iz prošle godine.

 Kasne plaće

- Radnicima kasne po jedna plaća i topli obrok te doprinosi za pet mjeseci dok poreze i zdravstveno redovno izmirujemo. Najviše bi nam značilo da se poticaji isplaćuju na vrijeme jer samo tako imaju efekta. Najveća ulaganja imali smo na proljeće, kada smo uložili pola miliona, a poticaji se tek sada isplaćuju - dodao je Memišević.

Nezakonito smijenjen NO

Opterećenje na tešku finansijsku situaciju u preduzeću bit će i presuda Općinskog suda prema kojoj moraju isplatiti 36.000 maraka bivšim članovima Nadzornog odbora koji je nezakonito smijenjen. Iz preduzeća navode da će se žaliti na ovu presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.