SARAJEVO

AKCIJE Higijenski servis hvata opasne pse tek nakon poziva građana

Naša ekipa na terenu s uposlenicima "Rada"

Autor:F. MUSTAFIĆ – E. BAKIĆ

13.8.2015

Higijenski servis preduzeća „Rad“, kako je bilo i najavljeno, jučer je počeo hvatati pse lutalice s ulica u KS. Naša ekipa bila je na terenu s ekipama „Rada”. Kako su i najavili iz Servisa, da bi njihovi radnici intervenirali, građani inspekciji moraju prijaviti da u njihovom naselju ili ulici slobodno hodaju lutalice, nakon čega biva angažiran Higijenski servis.

Tri ekipe

Prva je pozvala sugrađanka iz naselja Osjek na Ilidži, koja je prijavila da je u blizini njene zgrade napušten pas pit bul te da danima sije strah među mještanima.

Ekipa Higijenskog servisa odmah je izašla na teren te bez većih problema uhvatila psa koji nema vlasnika. Također, slučaj bolesnog napuštenog psa građani su prijavili i u Hrasnici. Obje uhvaćene životinje predate su najbližoj veterinarskoj ambulanti, a dežurni veterinar će nakon što ih pregleda utvrditi sudbinu uhvaćenih pasa.

Đipa: Noćne dežure

Kako nam je kazao portparol „Rada” Ahmed Đipa, na terenu će biti tri ekipe Higijenskog servisa.

- Dvije ekipe hvatat će pse prije podne, a jedna poslije podne. Ako bude potrebe, razmišljamo da uvedemo i noćne dežure – rekao je Đipa.

Sugrađanin Haris Skando nam je kazao da je bilo krajnje vrijeme da se opasni i napušteni psi uklone s gradskih ulica i trgova.

- Nadam se da će ih sada biti manje na ulicama. Osim što su opasni, živjeli su u nehumanim uvjetima, a većina ih je bolesna – kazao je Skando.

haris-skando

Skando: Nehumani uvjeti

Emina Rahić smatra da se i prema ovim psima treba postupiti u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.

emina-rahic

Rahić: Zakonski postupiti

- Koliko znam, ne smiju hvatati zdrave napuštene pse, samo opasne i bolesne. Ipak, mislim da ovo nije rješenje jer će ih dosta ostati na ulici – istakla je Rahić.

Slobodno se kreću

Ramiza Vejsilović iz Buča Potoka kaže da u ovom novogradskom naselju ima najviše napuštenih pasa.  

ramiza-vejsilovic

Vejsilović: Čopori pasa

- Nema potrebe da zovemo Higijenski servis, kada se našim naseljem slobodno kreću čopori opasnih pasa. Dovoljno je samo da dođu i pohvataju ih – rekla nam je Vejsilović.

Dežurni telefoni

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) kazali su nam da, tek nakon poziva građana, izlaze na teren.

- Ako građani primijete bolesne, bijesne ili opasne pse, mogu pozvati Higijenski servis na broj telefona 033/770-156 ili veterinarsku inspekciju na broj 033/450-269 – rekli su iz KUIP-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.