SARAJEVO

SRAMOTNO U Buča Potoku niko ne održava dječija igrališta i zelene površine

Nadležni u Općini Novi Grad oglušili se na probleme građana

Autor:F. MUSTAFIĆ

14.8.2015

Dječaci i djevojčice iz novogradskog naselja Buča Potok prinuđeni su ljetne ferije provoditi u zapuštenim parkovima, na polomljenim igralištima, gdje na svakom koraku vrebaju čopori opasnih pasa lutalica. Roditelji ih nemaju gdje izvesti pa su prinuđeni ili boraviti u stanovima ili odlaziti u druge dijelove grada.

Tražili pomoć

Indira Kadragić kaže kako se nekoliko puta obraćala Mjesnoj zajednici i Općini Novi Grad sa zahtjevom da neko konačno očisti dječiji park u ulici Adema Buča.

- Kazali su mi da je zakonska procedura da se dobije mobilijar za dječiji park komplicirana. Bili smo prinuđeni od komšije potražiti pomoć, koji je na kraju bez ikakve naknade park opremio ljuljačkom, toboganom i klackalicom – rekla je Kadragić.  

buca-smece-park

 Zapušten park u ulici Adema Buča

Sugrađanka Nisveta Imamović rekla nam je da su mještani ovog novogradskog naselja prinuđeni sami održavati zelene površine.

- Nadležni su se oglušili na probleme običnih građana. Prošle godine su radnici “Parka” samo jednom pokosili visoku travu oko zgrade u kojoj stanujem, a ove godine prostor ispred ulaza sami smo očistili – rekla je Imamović.

Da situacija nije ništa bolja ni u padinskom dijelu ovog naselja, potvrdila nam je Hava Bećar.

Pješačke staze

- Radnici preduzeća “Rad” redovno odvoze smeće koje odložimo u kontejnere. Međutim, ceste, zelene površine i pješačke staze niko ne održava. Najviše je smeća pored puteva i na površinama koje “nikome ne pripadaju” – kazala nam je Bećar.

Iako smo željeli saznati zašto niko ne održava zelene površine u ovom naselju, od nadležnih u Općini Novi Grad nismo dobili odgovor.  

Napušteni psi i narkomani

Kako su nam kazali mještani s kojima smo razgovarali, tokom dana najveća prijetnja su im agresivni i napušteni psi.

- Noću dječije parkove zaposjedaju narkomani i alkoholičari. Sve je manje nade da će neko od nadležnih u Općini prepoznati naše probleme te nam pomoći – rekli su mještani.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.