SARAJEVO

Nigdje parkinga za bicikle

PROBLEMI Iako je sve više vlasnika dvotočkaša

F. MUSTAFIĆ

16.8.2015

Da bi se rasteretio gradski saobraćaj, pored gradnje biciklističke staze, potrebno je napraviti i mjesta za ostavljanje bicikala. Ispred većine javnih institucija, ugostiteljskih objekata i zgrada ne postoje mjesta predviđena za parkiranje bicikala.

Primjer Hrvatske

Hamed Vatreš kazao nam je da bicikl koristi isključivo rekreativno, jer nema parkinga.  

- U Hrvatskoj, recimo, možete unajmiti bickl u jednom dijelu grada, dovesti se do drugog i tu parkirati. Ovdje nemate gdje ostaviti bicikl ni na pet minuta - rekao je Vatreš. 

Amer Rahimović s Ilidže kaže da svakodnevno koristi bicikl i da ima problema kada ga treba parkirati. 

Plaća račune

- Kada odem do pošte ili banke da platim račune, nemam gdje ostaviti bicikl - rekao je Rahimović.  

Od nadležnih u Općini Novo Sarajevo pokušali smo saznati koliko parkinga postoji na području ove općine, ali su nam samo kratko kazali kako ne raspolažu tim informacijama. 

Samo dva mjesta 

Kako nam je kazao Nisad Selimović, predsjednik Udruženja "Giro di Sarajevo", malo je mjesta u gradu do sada predviđeno za ostavljanje bicikala, a nesigurna su i neadekvatna.

- Prije dvije godine, izradili smo dva profesionalna biciklistička parkinga, i to na Trgu djece Sarajeva i kod Katedrale. Kada se grade ceste, putevi, pješačke staze, parkovi, niko ne vodi računa o ljudima koji koriste bicikl, jer na tim mjestima nigdje ne možete parkirati - rekao je Selimović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.