SARAJEVO

Internet i društvene mreže uljepšali život starcima

GERONTOLOŠKI CENTAR Stanari provode vrijeme četujući s rodbinom

E. B. - S. B.

18.8.2015

U Gerontološkom centru u Nedžarićima u Sarajevu trenutno boravi skoro 340 osoba treće životne dobi. Penzionerske dane provode družeći se sa prijateljima iz Centra, a odnedavno i surfajući internetom i koristeći društvene mreže. 

Besplatna edukacija

Kako smo se uvjerili tokom posjete Gerontološkom centru, nakon nedavno završenog projekt “Online Seniori”, starije osobe dobile su priliku da se besplatno educiraju, završe kurs o informacijskim tehnologijama i nauče koristiti internet i društvene mreže. 

Alija Čeremić, veterinar u penziji,  već koristi internet i na taj način komunicira sa porodicom i prijateljima širom svijeta. Kako nam je kazao, sada mu je mnogo zanimljivije, vrijeme brže prolazi, a mnogo toga i nauči. 

- Svakog dana pričam sa porodicom putem Skypea, čujem se sa prijateljima koji ne mogu doći da me posjete. Imam otvoren i profil na Facebooku, istražujem na Googleu ono što me zanima – rekao je Čeremić. 

232

Čeremić: Komunicira sa porodicom i prijateljima

Muhdin Bešić u domu boravi šest godina i, kako kaže, zadovoljan je uvjetima.

- Sviđa mi se to što imamo dosta aktivnosti i sekcija. Meni je najzanimljivija likovna sekcija, jer volim crtati, a pišem i neke priče o danima provedenim u Centru i druženju s ostalim stanarima – kazao nam je Bešić.

Svakodnevno lijepoj atmosferi i druženju svjedoči Adela Bahto, psiholog u Centru, koja nekoliko sati dnevno provede s korisnicima Centra.

Priče iz prošlosti

- Zanimljivi su to ljudi sa mnogo priča i događaja iz prošlosti. Nekad ih slušam kako prepričavaju dešavanja iz rata ili djetinjstva. Zbog toga smo im organizirali nekoliko aktivnosti kako bismo im svakodnevicu učunili zanimljivijom – kazala je Bahto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.