SARAJEVO

SARAJEVO Vlada nije odobrila svim fakultetima dodatni upis

I pored velikog interesa studenata

F. NUMANOVIĆ

19.8.2015

Budući brucoši koji nisu primljeni na fakultet, moći će ponovo aplicirati na drugom upisnom roku, a koji je jučer u nekim visokoškolskim ustanovama već počeo. Međutim, i pored velikog interesa studenata, Vlada Kantona Sarajevo nije odobrila zahtjev nekoliko fakulteta za dodatni upis. 

Upisne kvote  

To je slučaj na Ekonomskom fakultetu, a dekan Željko Šain kazao nam je da su ponovo uputili zahtjev Vladi KS da poveća upisne kvote za prvu godinu zbog velikog interesa u prvom roku. 

- Nadam se da će Vlada do početka septembra odgovoriti i uvažiti naš zahtjev koji je opravdan. U prvom roku primljeno je 310 studenata, a već vlada veliko interesiranje i za drugi rok - kazao je Šain. 

Vlada je, ipak, nekim fakultetima izašla ususret i uvažila njihove zahtjeve za dodatni upis. 

Kako nam je kazao dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo, drugi upisni rok će trajati od 24. avgusta do 3. septembra. 

upisi-fakultet

60 vanrednih 

- Nakon ponovnog zahtjeva Vladi, odobrili su nam da naknadno upišemo još 50 brucoša. Ove godine imali smo mnogo veći interes studenata nego ranijih godina, a već 900 studenata je primljeno - dodao je Fočo. 

Drugi upisni rok jučer je počeo na Fakultetu političkih nauka, a bit će primljeno još 67 studenata, od čega je 60 vanrednih. 

Mnogo neupisanih 

Iako je više od 80 studenata ostalo neupisano u prvom roku, na Šumarskom fakultetu neće biti drugog upisnog roka. Dekan Mirza Dautbašić nam je kazao da je kapacitet popunjen. 

- Samo će još 15 studenata biti upisano, i to 13 samofinansirajućih i dva kojima osnivač plaća studij. Ostalo je dosta neupisanih studenata, ali kvota je potpuno popunjena - rekao je Dautbašić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.