SARAJEVO

BUČA POTOK Ne mogu živjeti od smrada s deponije

Ogorčeni stanovnici ulice Kralja Stjepana Tomaševića

Autor:A. JAMAKOVIĆ

19.8.2015

Stanovnici ulice Kralja Stjepana Tomaševića u Buča Potoku imaju velikih problema zbog smrada koji dolazi s gradske deponije smeća. Sumnjaju da se smeće ne odlaže prema propisima. 

Poput kiseline 

- Katastrofa je i sve zavisi od vjetra. Oboljet ćemo, a niko ne reagira. Zvali smo i inspekciju, ali samo nas prebacuju od jednih na druge - kazao nam je Ćamo Kalkan. 

Njegov komšija Armin Kunić kaže da se smrad intenzivno javlja predvečer i prije kiše. 

camo-kalkan

Kalkan: Oboljet ćemo

- Osjeti se poput kiseline, ne možemo otvoriti prozore navečer, a slične probleme imaju i mještani Sokolja, Zabrđa... - dodao je Kunić. 

Arminov otac Nedžib kazao je da je smrad intenzivniji posljednjih godinu te da strahuju za zdravlje. 

S druge strane, u preduzeću "Rad", koje upravlja deponijom, tvrde da se smeće odlaže prema sanitarnim standardima. Razlog su, kažu, vjerovatno, velike vrućine te da se građani mogu žaliti nadležnom ministarstvu. 

Zemlja i šljunak

Napominju i da je veliki broj kuća na ovom dijelu napravljen nakon 60-ih godina, kada je otvorena deponija. 

- Osim folija, smeće se zatrpava zemljom i šljunkom kada dostigne metar i po visine. Moguće je da smrad dolazi iz jednog dijela deponije koji je otvoren nakon što je prije dvije godine Institut za istraživanje zločina dao nalog za iskopavanja. Ništa nije pronađeno, ali otvor niko nije sanirao - rekao nam je portparol "Rada" Ahmed Đipa. 

nedzib-i-armin

Nedžib i Armin Kunić: Strahuju za zdravlje

Nemaju ni vodu

Stanovnici ovog dijela Buča Potoka imaju problem i s vodosnabdijevanjem jer pumpe ne mogu izbaciti vodu i razočarani su što nadležni iz Općine Novi Grad i Kantona ništa nisu uradili da im pomognu.   

- Preko dana nemamo vode, nego čekamo kasno u noć da naspemo zalihe, a uredno nam dolaze računi. Možete misliti kako je po vrućinama izdržati u ovakvim uvjetima - kazao nam je Armin Kunić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.