SARAJEVO

Prosvjetari ne odustaju od štrajka u septembru

Vlada KS ne želi isplatiti 30 miliona maraka

Autor:F. NUMANOVIĆ

20.8.2015

Profesori u srednjim školama KS početkom septembra mogli bi stupiti u generalni štrajk koji su najavili još u junu. Razlog je neisplaćivanje pravomoćnih sudskih presuda, a nakon što su prosvjetari tužili Vladu KS za nepoštivanje kolektivnih ugovora.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić, prve tužbe su uslijedile već 2009. godine, nakon što je Vlada prekršila ugovor.

Prekinuti trakavicu

- Prema nacrtu rebalansa budžeta za 2015. godinu, Vlada planira izdvojiti samo tri miliona KM za isplatu tužbi, što je malo. Zahtijevali smo povećanje tih sredstava i čekamo da vidimo hoće li udovoljiti našim zahtjevima. Ukoliko se to ne desi, nećemo odustati od štrajka - kazao je Bešlić.

Vlada je zatrpana tužbama čija će isplata Kanton koštati nevjerovatnih 30 miliona maraka.

Predsjednik Zajednice direktora srednjih škola KS Omer Pajević smatra da je vrijeme da se trakavica u vezi sa sudskim tužbama konačno riješi te da su raniji dogovori s predstavnicima Vlade bili neuspješni.

- Ako se Sindikat i Vlada KS ne dogovore, ne znamo šta nas čeka. Ne mogu restrikcije provoditi na nama, a oni u Vladi ostati potpuno zaštićeni i netaknuti - istakao je Pajević.

Degradacija obrazovanja

Da je na sceni provincijalizacija obrazovanja i dugotrajna njegova degradacija, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić.

protesti-asim-mujkic

Foto: Avaz (Mujkić: Luksuzni automobili)

- Jedino se kod nas obrazovanje smatra potrošačkom djelatnošću, a ono je jedan od presudnih resursa. Vlada najavljuje restrikcije poput smanjenja, a ne vide rješenje u prodaji njihovih luksuznih automobila - dodao je Mujkić.

Ispaštaju i učenici

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Saudin Sivro rekao je da podržava nastojanja kolega i srednjih škola. Ipak, očekuje da će Vlada KS naći modus da se prosvjetarima koji su oštećeni isplate sredstva.

- Rješenje se treba naći i za one prosvjetne radnike koji nisu tužili Vladu, a mogli su jer su im uskraćena njihova zakonska prava. Zbog teške situacije nastavnika, ispaštaju i učenici - rekao je Sivro.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.