NAJOPASNIJE KLIZIŠTE Svaku kišu dočekuju u strahu!

Mještani još čekaju na sanaciju

F. MUSTAFIĆ

Nakon prošlogodišnjih majskih poplava, osam porodica iz ilijaškog naselja Srednje i dalje zbog klizišta živi u strahu. Tada su velike nasipe zemlje zaustavili kuće i potporni zidovi, koji iz dana u dan sve više popuštaju. 

Nove pukotine

Naša ekipa jučer je posjetila porodice čije su kuće direktno ugrožene klizanjem tla, a, kako su nam kazali, pribojavaju se novih padavina. 

- Nakon prošlosedmične kiše, pojavile su se nove pukotine. Svako jutro ispred vrata zateknem nove odrone zemlje. Ne znam do kada će potporni zid izdržati, jer je ispucao i blokovi su počeli ispadati - ispričala nam je Samida Sinan, čija je kuća jedna od najugroženijih. 

samida-sinan

Foto: Avaz (Sinan: Novi odroni)

Njena komšinica Zemka Ramić rekla nam je da je radi sigurnosti djecu odvela rođacima. 

- Međutim, početkom školske godine morat će se vratiti. Nadam se da će nadležni početi odvoziti zemlju prije obilnijih jesenjih kiša - rekla nam je Ramić. 

Hitna sanacija 

Da je riječ o vrlo opasnom klizištu, koje treba hitno sanirati, potvrdio nam je Fuad Babić, koordinator za klizišta u Zavodu za izgradnju KS. 

zemka-ramic

Foto: Avaz (Ramić: Izmjestili djecu)

- Novac za sanaciju je osiguran, a radove će izvoditi firma „TB inženjering". Ostaje samo da nam Kantonalna uprava civilne zaštite da saglasnost, nakon čega ćemo odmah izaći na teren - rekao je Babić. 

Problemi i u Donjim Čevljanovićima 

U blizini ovog klizišta je još jedno, u naselju Donji Čevljanovići. Kako nam je kazao pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu Zdravko Barić, riječ je, također, o vrlo opasnom klizištu, zbog čega su ranije dvije porodice već iseljene. 

- Projektna dokumentacija za sanaciju je završena, pa očekujemo da ćemo do kraja godine uspjeti sanirati i ovo klizište - dodao je Barić. 

NA VRH

Podijeli članak na