SARAJEVO

TRAMVAJSKI SAOBRAĆAJ Pruga u katastrofalnom stanju

Još se ne zna kada će početi obnova

Autor:E. DRAGUNIĆ

23.8.2015

Tramvajska pruga od Ilidže do Marindvora godinama je u katastrofalnom stanju, odavno upozoravaju iz GRAS-a. Osim što je u pitanju sigurnost putnika, zbog oštećenja se stvara i velika buka, pa vožnja nije nimalo prijatna. 

Stupska krivina

Prema procjenama, za sanaciju pruge potrebno je 50 miliona KM, koje GRAS nema. Iz ovog preduzeća rekli su nam da su u junu zamijenili oko 100 metara šina na dionici Stupska krivina, a da se na sanaciju ostalih dionica čeka.

- Da bi se tramvajska pruga dovela u zadovoljavajuće okvire, neophodno je i neodložno uraditi generalni remont. Time bi se dugoročno riješio i problem udarnih rupa i oštećenja na pružnim prijelazima. Također, bio bi omogućen znatno kvalitetniji tramvajski saobraćaj, brži, udobniji i bez buke - kažu u GRAS-u.

Kako je riječ o velikoj investiciji, u decembru prošle godine GRAS je Ministarstvu saobraćaja KS, uz izvještaj o stanju tramvajske pruge, dostavio i prijedlog dinamike radova. 

Raditi prioritete

- Potrebno je raditi dionice pruge prema prioritetima da bi se remont mogao vršiti u fazama, a potrebna sredstva mogla planirati u budžetu KS - kažu u GRAS-u.

Iako smo željeli čuti i stav Ministarstva, nisu odgovarali na naše upite. 

Iskakanje vozila iz šina 

Zbog oštećenja pruge 5. marta iskočio je tramvaj iz šina na okretaljci na Skenderiji. Brzom reakcijom vozača spriječene su katastrofalne posljedice. Iskakanje tramvaja iz šina dogodilo se i u Nedžarićima 20. aprila.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.