SARAJEVO

ALARMANTNO Najezda miševa, izlaze i iz WC šolja

Narušena higijensko-epidemiološka situacija u gradu

Autor:F. NUMANOVIĆ

25.8.2015

Zbog masovne najezde miševa, higijensko-epidemiološka situacija u gradu je alarmantna, upozoravaju stručnjaci. Razmnožavanju glodara pogoduju i trenutne vremenske prilike te propadanje proljetne deratizacije zbog žalbi na tendere. 

Raspisani tenderi

Kako saznajemo, Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo raspisala je u utorak dva tendera, za interventnu i jesenju deratizaciju. Posljednji put, deratizacija je rađena u decembru, a epidemiolog u firmi "Sanitacija" Šefik Pašagić navodi da je već svakodnevica gledati miševe kako na ulici, tako i u parkovima. 

sefik-pasagic-epidemiolog

Foto: Avaz (Pašagić: Ne radi se sistematski)

- Imali smo prijavu da je na Dolac-Malti miš pronađen u WC šolji, što je veoma zabrinjavajuće. Problem je što se deratizacija ne radi sistematski i redovno. To što je neki izvode parcijalno i lokalno, samo je trenutno gašenje požara - pojasnio je Pašagić. 

ammar-memija

Foto: Avaz (Memija: Brojni pozivi građana)

Najezda miševa najveća je oko korita rijeka, ali je sve češća i u naseljima. Već smo pisali o problemima stanovnika Grbavice, kojima su glodari hodali ispred ulaza u zgrade i ulazili u podrume.  

Brojni pozivi

Sanitarni inžinjer u firmi “Dezitox” Ammar Memija kazao nam je da imaju veliki broj poziva građana koji traže deratizaciju i dezinfekciju. 

- Više nije ni važno koja će firma dobiti posao, jer je situacija potpuno izmakla kontroli. Oko rijeka su legla miševa, koji ulaze u objekte - kazao je Memija.  

Minimalna sredstva  

Epidemiolozi se ne slažu ni s odlukom Ministarstva zdravstva KS da se za ovako veliki proces izdvajaju minimalna sredstva. 

- Za deratizaciju u KS više niko nije odgovoran. Ne zna se ko nadzire i kontrolira epidemiološko-higijensko stanje u gradu - upozorava epidemiolog Pašagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.